2 min. čitanja

VIDEO Krivolovci eksplozivom masovno uništavaju ribu, bacili dinamit 50 m od ronioca

Ako ste ikad pomislili da živite u kaotičnom sustavu gdje krivolovci itekako iskorištavaju kompliciran birokratski sustav, nakon ove priče shvatit ćete da ima mjesta gdje je i gore. U Crnoj Gori građani muku muče s krivolovom do te mjere da su se samoinicijativno organizirali u suradnji s policijom i inspekcijama, sustavno proganjajući krivolovce. Ovaj put suočili su se s bacanjem dinamita u more, u predjelu Luštice.

Objavili su i fotografije masakrirane ribe, ali i cijelu priču o tome na Facebook stranici „Stop krivolovu“.

„Danima ukazujemo na konstante detonacije u predjelu Luštice i trudimo se animirati sve kako bi se nešto poduzelo jer se stvari opet iznova lagano otimaju kontroli. Ovog puta, zaista, ako se ne poduzmu konkretni koraci i ovo ludilo ne zaustavi, bit ćemo primorani da s nekim radikalnijim mjerama nastavimo borbu protiv one najgore i najopasnije vrste krivolova, one u kojoj se za masovno ubijanje ribe koristi eksploziv!“

U srijedu se, naime na punti od Jaza i u predjelu Bigova dogodilo nekoliko detonacija. Druga čak usred bijela dana, oko tri poslijepodne. Eksploziv je bačen iz brodice i to, kako kažu, ne obazirući se na prisustvo ronioca u blizini. O svemu svjedoči i ogromna količina ubijene ribe koja se može primijetiti na video materijalima ustupljenim našem portalu. Riba je ubijena dinamitom, što je potvrdio i tamošnji ribolovni inspektor.

Ronioci koji su se slučajno našli upravo tu u to vrijeme imali su sreće, jer je malo nedostajalo da nastradaju, kaže nam i Aleksandar Vuković, jedan od osnivača građanske inicijative „Stop krivolovu“ koja je i od same Vlade Crne Gore dobila zeleno svjetlo da zajedno s policijom i inspektorima krenu agresivnije protiv krivolovaca.

– Inicijativu je bilo nužno osnovati zbog stope krivolova, posebno one eksplozivom, jer je to poprimilo nezamisliive dimenzije. Prije dvije godine, samoorganiziranjem, medijskom borbom, i upornošću, inicirali smo specijalnu uredbu Vlade Crne Gore kojom je svim institucijama naloženo da se krene u borbu protiv krivolova! Formirano je i radno tijelo, u čiji sastav su ušle sve relevantne institucije ( Policija, Sudstvo, Tužiteljstvo, Pomorska sigurnost, Lučka kapetanija, Javno morsko dobro, Nacionalni parkovi, itd. i pod Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja je oformljena Direkcija za ribarstvo koja, na neki način kooridinira svime. Tako je ova priča podignuta na najviši mogući nivo – kaže Vuković.

Odgovara i na pitanje o rezultatima njihove borbe protiv krivolova.

– Rezultata ima, stanje je daleko bolje, ali evo, borba nije završena. Dosta je osoba procesuirano, neki predmeti još čekaju procesuiranje, nešto je privedeno kraju. Posebno je teško kaznena djela pripremiti i podkrijepiti dokazima da bi krivolovcima bilo i presuđeno, jer skoro ih je nemoguće zateći u trenutku bacanja i aktiviranja eksplozivne naprave – pojašnjava Vuković i poručuje da je jako važno javno udruživanje građana s organima reda i zakona kako bi se krivolovcima stalo u kraj.

Primjer od kojeg bi se dalo nešto naučiti i u Hrvatskoj.

https://www.facebook.com/krivolovcg/photos/a.291678744592470/435586136868396/?type=3

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.