ŠIBENIK - Ususret Božiću, točnije svakog 17. prosinca, u Šibeniku se njeguje pučki običaj takozvana Proslava. Tradiciji iščekivanja velikoga blagdana, uz pjesmu i crkvena zvona, Šibenčani su dodali i gastro natjecanje u spremanju fritula.
Fritulada je dobila ime po tome jer su zajedništvo za blagdanskim stolom u Šibeniku uvijek pratile fritule i jer su 17. 12. mirisale iz svake kuće. U parku se natječe tako deset ekipa.
- Svi znaju, važno je u lonac staviti dovoljno ulja da fritule ne dodiruju dno i paziti da se ne pregrije jer će se izvana zapeći, a iznutra ostati sirove - rekla je Ramadža Čolić za HRT.
Tajna dobrih fritula je ljubav prema ovom gradu, ljubav prema običajima i najviše ljubav prema fritulama.
Žiri kaže najbolje će proći one meke kao duša i slatke kao med, a za proslavu domaći kažu da je kulturno blago, običaj višestoljetni i neće dopustiti da zamre.
Točno u ponoć zazvoniti će crkvena zvona, a nagovještaj je to Božića i vrhunac proslave.
Zvonit će i pjesma na tradicionalnom koncertu u katedrali sv. Jakova, a vodiči će održati božićnu turu posvećenu upravo tradiciji proslave.
A.B.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev