1 min. čitanja

Blagdansko raspoloženje u Šibeniku - Gastro natjecanje u spremanju fritula

Blagdansko raspoloženje u Šibeniku - Gastro natjecanje u spremanju fritula
Foto: Pinterest Kitchen Nostalgia

ŠIBENIK - Ususret Božiću, točnije svakog 17. prosinca, u Šibeniku se njeguje pučki običaj takozvana Proslava. Tradiciji iščekivanja velikoga blagdana, uz pjesmu i crkvena zvona, Šibenčani su dodali i gastro natjecanje u spremanju fritula.

Fritulada je dobila ime po tome jer su zajedništvo za blagdanskim stolom u Šibeniku uvijek pratile fritule i jer su 17. 12. mirisale iz svake kuće. U parku se natječe tako deset ekipa.

- Svi znaju, važno je u lonac staviti dovoljno ulja da fritule ne dodiruju dno i paziti da se ne pregrije jer će se izvana zapeći, a iznutra ostati sirove - rekla je Ramadža Čolić za HRT.

Tajna dobrih fritula je ljubav prema ovom gradu, ljubav prema običajima i najviše ljubav prema fritulama.

Žiri kaže najbolje će proći one meke kao duša i slatke kao med, a za proslavu domaći kažu da je kulturno blago, običaj višestoljetni i neće dopustiti da zamre.

Točno u ponoć zazvoniti će crkvena zvona, a nagovještaj je to Božića i vrhunac proslave.

Zvonit će i pjesma na tradicionalnom koncertu u katedrali sv. Jakova, a vodiči će održati božićnu turu posvećenu upravo tradiciji proslave.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.