1 min. čitanja

Kako unutarnji valovi utječu na mora i oceane? Predstavljanje istraživanja koje spaja fiziku i biologiju

Kako unutarnji valovi utječu na mora i oceane? Predstavljanje istraživanja koje spaja fiziku i biologiju
Foto: Marc Matecki / Pixabay

SPLIT - Doktorand sa Sveučilišta u Kaliforniji Jasen Jacobsen, održat će prezentaciju svojih doktorskih istraživanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu danas u 14.15 sati.

Tema predavanja je: "Baroclinic Drivers of Marine Productivity Compared in Two Case Studies: Internal Tides and Island Trapped Waves". Predavanje će se održati u učionici B3-48, a bit će ga moguće pratiti i on-line putem ove poveznice.

Jasen je u dvomjesečnom istraživačkom posjetu PMFST-u, gdje s kolegom Žarkom Kovačem razvija numerički model pomoću kojeg proučava utjecaj unutarnjih valova na primarnu produkciju u oceanima i morima.

Primarna produkcija predstavlja stvaranje organske tvari od strane planktonskih zajednica u morima. Unutarnji valovi su valovi koji se javljaju na granici dva sloja mora različite gustoće, plićeg i toplijeg, te hladnijeg i dubljeg. Unutarnji valovi mogu biti i do nekoliko desetaka metara visoki. Ovakvi valovi kruže oko otoka Lastova za vrijeme toplijeg dijela godine.

Pretpostavka je da su unutarnji valovi jedan od glavnih pokretača primarne produkcije. Stoga je i niz fizikalnih i bioloških eksperimenata posvećen je njihovom proučavanju. Na području Jadrana ovakva istraživanja provode se u okviru projekta ISLAND voditeljice izv. prof. dr. sc. Zrinke Ljubešić (PMFZG, Biološki odsjek). Pritom su upravo Jasenova istraživanja ta koja spajaju fiziku i biologiju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.