2 min. čitanja

Od rapske torte stvorila nacionalni gastrohit

Od rapske torte stvorila nacionalni gastrohit
Foto: Kuća Rabske Torte / Facebook

RAB - U Hrvatskoj je postalo uobičajeno da se barem jednom mora probati rapska torta. U metropoli je omiljena, redovito je tražena i u Uredu predsjednika te slovi kao poseban poklon kada se nekoga želi dostojno počastiti.

Nekadašnja obiteljska manufaktura u kojoj su se prvotno proizvodili svježi kolači i torte po narudžbi, izrasla je u poduzetnički pothvat s kojim Rab, rapske delicije i običaji dobivaju na vrijednosti. Uživati u delikatesama Vilme Brna sada je stvar prestiža.

Sve je počelo kada je gospođa Vilma, rođena Bribirka, sedamdesetih godina na novljanskoj rivijeri upoznala svojeg budućeg, danas nažalost pokojnog supruga Josipa, koji je tada kao mladi konobar s Raba došao i na ispomoć u hotelski kompleks gdje je Vilma radila kao školovana slastičarka.

U vrijeme privatizacijskih neizvjesnosti, 1996. godine, odlučuje se za hrabar potez, ostavlja siguran posao i osniva vlastiti obrt pod nazivom Vilma slastice, tada tek uz podršku svoje uže obitelji i sa samo jednim zaposlenikom, piše Rab danas.

Nije ni slutila da će nekoliko godina kasnije, uz pomoć sina Josipa, njezinim rukama u komercijalnom smislu 'oživljena' rapska torta, postati jedna od najtraženijih tradicionalnih slastica u Hrvatskoj, zaštićena izvornim oznakama i okićena brojnim nagradama i priznanjima.

Sama receptura originalne rapske torte prvi je puta zapisana još u 12. stoljeću, točnije 1177. Tada je, priča tako kazuje, na plovidbi prema Veneciji papa Aleksandar III. morao zastati u rapskoj luci, a njegov nenadani posjet Rabu nagnao je rapske časne sestre da njemu u čast, od onih namirnica koje su im bile pri ruci, osmislile originalni postupak spravljanja ove slastice.

Rapska se torta za venecijanske vlasti spravljala i u bogatim kućama rapskih patricija, a u XIX. stoljeću mogla se naručiti tek u samostanu Sv. Antuna Padovanskog, te kasnije u benediktinskom samostanu sv. Andrije gdje su časne benediktinke nastavile čuvati tajanstveni recept temeljen na bademima, maraskinu i kori od naranče i limuna.

U ta starija vremena, posluživala se rapska torta prigodom najsvečanijih blagdana i prigodom krštenja, pričesti i Svete Krizme. Imala je okrugli oblik i pekla se najčešće u 'štangama'. Starih nonica, koje su na čaroban način znale sjediniti sve sastojke od kojih se radi rapska torta, sve je manje. Njihovi recepti čuvaju se kao dragocjenost naslijeđa umijeća izrade nježnog prhkog tijesta s mirisnom jezgrom.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.