Zadarski srednjoškolci iz Poljoprivredne škole znaju sve od vinograda do buteljiranja, o alkoholnom vrenju, starim sortama. Naučili su to na školskom praktikumu koji školsko zvono ne prekida. Proizvode vino, odnedavno i prošek, a žele naučiti raditi i pjenušac.
Rastače se, mućka, miješa, mjeri. Sve u podrumu zadarske Poljoprivredne škole. Učenici su pobrali grožđe prošloga tjedna u svome vinogradu, a sada rade školsko vino, plavac. Neki od njih, dečki iz grada, dosad još nisu bili u vinogradu. Ali s bačvama se sasvim dobro snalaze.
Jesu li ikad bili u vinogradu?
- Jesam, s profesorom smo išli u vinograd na praksu, rekao je Domagoj Mužanović, učenik Poljoprivredne škole iz Zadra.
Valja zatim izmjeriti kiselost, voditi računa o higijeni i naravno, imati kvalitetno grožđe. Sve to ovi mladi vinari znaju. I nije ovo prva godina da se u ovoj školi radi vino. Oni koji su ga probali kažu, odlično je.
- Pa uglavnom su zadovoljni. Ljudi se vraćaju po njega, tako da očito to nešto znači - govori za Regionalni Dnevnik Ante Gospić, nastavnik Poljoprivredne škole iz Zadra.
Zanesene mlade vinare, u proizvodnji vina ne prekida ni školsko zvonce. Ponekad ovdje budu i po sedam školskih sati.
Evo zvono školsko. Bez obzira na njega,nastavljamo, ne možemo prekinuti ovaj proces, pojašnjava Gospić.
U ovim bačvama ima i prošeka, kao i baznog vina za novi izazov, školski pjenušac.
- Radimo i neke nove proizvode. Trudimo se ići dalje pa nam je ove godine u planu odraditi i pjenušac. Živjeli! - zaključuje Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne škole iz Zadra.
A na ovaj način, uz mlade vinare, živi i tradicija.
A.B.
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev