2 min. čitanja

ZEMLJA GURMANIJA Srdelice, pura i fažoleti

ZEMLJA GURMANIJA Srdelice, pura i fažoleti
Foto: Željko Krnčević

I evo opet lipe spize iz našega lipoga zaliva u kojem spava naš Šibenik, a u pomoć joj opet stigli plodovi iz Gornjega polja. Srdelice, dakle, i fažoleti...

Ovaj put sam ima teke vrimena, pa sam napravija dvi stvari koje se sa srdelicama moraju napravit. Jednom me naučija naš dobri i pridragi, nažalost pokojni, Rudi Ninić. A to je, okinit nožicama iliti škarama repove.

Male, naizgled bezvezne. Ali, pravom gurmanu sigurno će zasmetati. Ono kad se pofrigaju, a triba pazit da srdelice ne budu prisuve, tj. triba im ostati morska svježina, a da nisu prisvježe, stvarno triba znati naći miru vatre i vrimena u vrućem ulju. E, onda se znade dogoditi da se oni mali repići prifrigaju i srtvrdnu. I onda znadu bocketi po nepcu i smetati u pravome guštanju u ovoj, za mene, deliciji.

Triba voditi računa i o tome da se ravnomjerno posole dok su vruće i rukom ih promišati. Meni su puno draže kad su vruće. Lipšega su okusa.

Fažoleti se moraju ledeni začiniti kvasinom, pogotovo ako ima i kumpira, jer vrućina ubije kvasinu, a kvasina povrće.

Onda odozgora i luk usitnjeni, s visine oko 40 cm, pazeći pri tome da se ne lipi za prste jer se onda neravnomjerno rasporedi. Drugi veliki gušt – pura i brudet. Ovo je moj dragi ćaća Vinko volija, bilo mu je jedna od top 10 spiza.

Ja sam stavija vako, iako se može i na druge načine: iskriža jednu kapulu, 3 češnja luka, mali strukić petrusimena, dec pasiranih pomidora, soli prstohvata 2 po kapuli, malo papra i ono bez čega zadnje vrime ne kuvam skoro ništa – moje usitnjene domaće ljute papričice. Ali malo.

Srdelica sam stavija 4 šake. Sve sam žutija, ribu stavija zadnjih 15 minuta i dolija 2 žlice kvasine s Danila. Lipe one, od crnoga grožđa. Naravno, sve začine stavljate po vlastitom ukusu.

Pura se skuvala kupovna, iako smo rekli da Preodački mlin čeka domaću kuruzu. O kvasini i šibenskom brudetu biti će još riječi, pa makar se neki i naljutili.

Ovu deliciju svakako provajte. I uživajte.

Dobar vam tek...

Željko Krnčević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.