Maritimna baština Komiže na Festivalu mora u Francuskoj

Foto: Jurica Gašpar

KOMIŽA – Udruga Palagruza predstavit će 23. svibnja maritimnu baštinu Komiže na festivalu mora u francuskom Morbihanu. Putem svoje Facebook stranice priopćavaju da će istovremeno imati svjetsku premijeru dva mala komiška broda: sandule i gundule, jedan je namijenjen za ribolov a drugi služi za rekreaciju.

“Prošle godine Udruga je pokrenula projekt gradnje komiške gundule po Hrvatskim gradovima i izradili pet gudnula, ove godine spajamo europske gradove kroz gradnju gundule koju u konačnosti doniramo, mi u šali kažemo: ‘Gundula connecting people’, upravo to nam je cilj: uključiti mlade iz Komiže i Evrope u očuvanje i promociju naše bogate baštine kroz ovaj mali tradicionalni brod koje će biti nositelj promocije na Evropskim festivalima i manifestacijama za očuvanje tradicije.
Pripreme za Francusku započele su prije dva tjedna u Komiži , gdje smo izradili dvije kolumbe komiške gundule koje su krenule na svoj put po Europi. Prva postaja bila je Prag, gdje smo u okviru proslave Sv. Ivana Nepomuka s djecom izradili djecom dijelove rebara gundule tj. ‘copule’ i ‘pjone’. Idući tjedan u Vannesu s francuskim ženama radimo oplatu gundule, a nakon što je završimo biti će im donirana i zaploviti će po rijeci Lori. Također žene iz Rocforta na Lori će tijekom festivala u Vannesu izraditi rebra tj. ‘copule’ i ‘pjone’ za iduću ovogodišnju gundulu koja će svoj put nastaviti prema jednom europskom gradu na sjeveru Evrope.”, napominju iz Udruge Palagruza. 

D.G.