Fiumare – kvarnerski festival mora i pomorske tradicije

RIJEKA – U bogatom  programu festivala  koji se održava od 31. svibnja do 7. lipnja na više od 20 lokacija Rijeci, novina je uprizorenje spašavanja grada od razaranja od strane engleske flote  u kojem je glavnu ulogu odigrala Karolina Riječka.

Radi se o jedinstvenom festivalu mora i pomorske tradicije, koji se održava šesti put za redom, valorizira pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu Kvarnera, a za trajanja manifestacije Rijeka odiše primorskim duhom i na svakom koraku posjetiteljima nudi zanimljiva događanja povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom.

-Prije šest godina inicijativom entuzijasta i zaljubljenika u more začet je festival Fiumare, koji je izrastao u respektabilnu manifestaciju, koja ove godine nudi više od 40 programa na čak 24 lokacije u Rijeci. Vjerujem da će svatko naći nešto za sebe, od izložbe tradicijskih barki koje će „uploviti“ na Korzo do zanimljivih radionica i predavanja kojima je glavna tema more – kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Festival mora i pomorske tradicije s kvarnerskim obilježjem Riječane i njihove goste će od 31. svibnja do 7. lipnja svakodnevno vraćati “100 godina u prošlost”, u doba kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa. Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, Fiumare će i ove godine biti svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Mrtvog kanala i Verdijeve ulice, a uz Korzo, tradicijske će barke zauzeti i cijeli riječki akvatorij i luku.

Drvene barke na jedra usidrene u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, promocija starih običaja, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, organizirani razgledi povijesnih lokacija užeg središta grada, regate tradicijskih barki na jedra, izložbe, predavanja, dani otvorenih paluba i muzeja, samo su dio programa koje nudi festival Fiumare.

Svečano otvorenje festivala održat će se 1. lipnja u 12.30 sati ispred HNK Ivana pl. Zajca uz bogati kulturno-zabavni program, a ove je godine novina uprizorenje spašavanja Rijeke od razaranja od strane engleske flote, u kojem je glavnu ulogu odigrala Karolina Riječka. Uprizorenje će se odigrati 2. lipnja u akvatoriju ispred Gata Karoline Riječke, a u spektaklu će sudjelovati brodovi „Kraljica mora“, „Otac Roko“, „Paša“ i tradicijske barke na jedra Istre i Kvarnera.

Grad Rijeka