“Plavi svijet” dobio umjetničku zbirku

Foto: Jurica Gašpar / Ilustracija

MALI LOŠINJ – Povodom triju godišnjica vezanih za rad lošinjskog Instituta “Plavi svijet”, u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju održan je program sastavljen od kraćih stručnih predavanja.

Proslavljena je 30. godišnjica Jadranskog projekta dupin, najprepoznatljivijeg programa “Plavog svijeta”, naslijeđenog od talijanske organizacije “Tethys”, te 25. godišnjice mreže “Natura 2000”, odnosno međunarodnog programa “Life”, piše portal Otoci.net.

Nakon pozdravnih riječi Draška Holcera uime “Plavog svijeta” i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, lošinjske gradonačelnice Ane Kučić (izrazila nadu da će projekt novog centra “Plavog svijeta” na Velopinu biti realiziran unatoč zastojima) i pomoćnice ministra turizma RH Olivere Shejbal, održan je niz izlaganja. O mreži “Natura 2000” govorio je dr. Vedran Nikolić iz Glavne uprave za okoliš Europske komisije, a o zastupljenosti “Nature 2000” u Hrvatskoj Ivana Ilijaš iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. O aktivnostima organizacija koje predstavljaju govorile su Sonja Šišić iz županijske Javne ustanove “Priroda” i Dunja Jusufovski iz Programa “Life”, a dr. Draško Holcer o međunarodnom programu zaštite i očuvanja populacije morskih kornjača.

O dosadašnjem tijeku Jadranskog projekta dupin govorila je dr. Nikolina Rako Gospić, o odnosu turizma i prirodne baštine dr. Hrvoje Carić iz Instituta za turizam, o 25-godišnjem slavljenju Dana dupina govorila je Jelena Basta, a odmak od glavne teme predstavljalo je izlaganje Nene Nosalj-Peršić o zbirci umjetnina koja je nastala donacijama radova devetoro umjetnika, a za očekivati je njeno daljnje dopunjavanje.

Otoci.net

Vaš komentar