Još jedno obećanje o Pelješkom mostu

Ilustracija: Pipenbaher consulting

KOMARNA – Naslušali su se ljudi dubrovačkog, pelješkog i neretvanskog kraja obećanja o “mostu koji povezuje” pred ama baš svake izbore. Legenda iz Komarne (odakle započinje jedan krak zasad još uvijek zamišljenog i nacrtanog mosta), kaže kako se u bager koji je stajao na gradilištu prigodno lijevalo po 20 l nafte da zagrmi i “nešto radi” dok se političari slikaju. Nije stoga ni čudo što danas stanovnici našeg juga ne otvaraju šampanjce i ne skaču u zrak od radosti. Živi bili pa vidjeli, kažu.

No, ovaj put obećanje nisu dali hrvatski političari, već europski birokrati. A kod njih smo navikli da sve mora ići po slovu pravilnika, zakona, konca. Naime, europska povjerenica Corina Cretu potvrdila je sufinanciranje gradnje Pelješkog mosta iz proraračuna Europske unije i najavila da će ceremonija biti održana iduću srijedu u Bruxellesu.

Premijer Andrej Plenković je tako danas potvrdio da će Europska komisija idući tjedan dovršiti sve interne procedure za sufinanciranje gradnje mosta, pristupnih autocesta i stonske obilaznice te da će za to biti uplaćeno 357 milijuna eura iz proračuna EU. Projekt će biti sufinanciran u sklopu europske politike smanjivanja nejednakosti među europskim regijama. Od ukupne vrijednosti gradnje, čak je 85 posto bespovratnih europskih sredstava. Razliku će pokriti hrvatski proračun.

Podsjetimo, most dug 2,4 kilometra trebao bi povezivati kopno s poluotokom Pelješcem zaobilazeći Bosnu i Hercegovinu, a njegova gradnja najavljena je prvi put prije 14 godina i još mnogo puta nakon toga.

J.G.