Brodosplit: Porinut prvi hrvatski vojni brod nakon 16 godina

Photo: Brodosplit

SPLIT – U postrojenjima Brodograđevne industrije Split d.d. (Brodosplit) izvršeno je radno porinuće prototipa obalnog ophodnog broda “Novogradnja 540” za Obalnu stražu RH.

Ovim porinućem završava se faza opremanja broda na navozu i započinje faza opremanje broda u moru, koja će potrajati oko dva mjeseca. Nakon toga planirana su ispitivanja broda u luci i plovidbi, koja će se provoditi pod nadzorom MORH-a i Hrvatskog registra brodova, poručuju iz hrvatskog Ministarstva obrane.

Nakon primopredaje broda HRM-u, slijede posebna prototipna ispitivanja, koja će se provoditi u najtežim vremenskim uvjetima na Jadranu, a u cilju ocjene izdržljivosti i optimalnosti tehničkih rješenja i svojstava prototipa.

Završetak  ispitivanja očekuje se do kraja 2017. godine, kada će brod službeno dobiti ime i biti predan na uporabu Hrvatskoj ratnoj mornarici. Nakon svega kreće serijska gradnja još četiri ophodna broda u projektu ukupne vrijednosti oko 400 milijuna kuna. Predsjednik Uprave Brodosplita prilikom porinuća je izjavio kako je ovaj brod po svojim karakteristikama trenutno najefikasniji brod u svojoj klasi na svijetu.

R.I.

Brodosplit, brod porinuće
Photo: Brodosplit