Pelješki most: Danas potpis na najveći projekt sufinanciran od EU

BRUXELLES/KOMARNA/ZAGREB – Točno u podne ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Bruxellesu će potpisati Odluku Europske komisije o prihvaćanju sufinanciranja velikog infrastrukturnog projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ u sklopu kojega će biti sufinancirana i izgradnja Pelješkog mosta. 

Riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u Republici Hrvatskoj, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije u iznosu od 526 milijuna eura. Europska komisija će projekt sufinancirati bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije u iznosu od 357 milijuna eura. Ostatak od 63,3 milijuna eura financirat će se iz proračuna Republike Hrvatske.

Najkasnije u rujnu ove godine, izvođač radova bit će odabran i nakon toga će radovi na Pelješkome mostu i započeti. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je kazao da se projekt sastoji od tri faze: izgradnje samoga mosta duljine 2,4 km, izgradnje pristupnih cesta duljine 12 km, dok je treća faza izgradnja stonske obilaznice.

Projekt „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom” uključuje izgradnju Pelješkoga mosta, izgradnju pristupnih autocesta i stonske obilaznice, a čitav projekt trebao bi biti dovršen do 2021/2022. godine.

R.I.