Alarmantni podaci WWF-a: Mikroplastika u organizmima višestruko iznad očekivanja

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) izvijestila je kako je njezino novo istraživanje koje uključuje obdukciju kitova iz Sredozemnog mora pokazalo alarmantnu količinu mikroplastike u tim životinjama, prenosi ipress.

Otkriveni su novi dokazi o kontaminaciji plastikom kitova na Mediteranu. Stručnjaci su analizirali biopsije gotovo 100 morskih sisavaca (tri vrste kitova) koji žive u utočištu za morske sisavce Pelagosu; najvećemu zaštićenom području na Mediteranu, između Italije, Francuske i otoka Sardinije”, navodi WWF i dodaje da stoji iza osnutka tog utočišta 2002. godine te da posljednjih 17 godina proučava i štiti kitove koji se ondje razmnožavaju. Također ističe kako rezultati tog istraživanja pokazuju stupanj onečišćenja plastikom izvan granica spomenutog utočišta u Sredozemnom moru.

Istraživanje pokazuje kontaminaciju kitova supstancama iz plastičnog otpada, trostruko višu od granice kad se smatra “visokom”, ističu stručnjaci. U studiji dodaju kako je Sredozemno more ugušeno bojom, kozmetičkim proizvodima i plastičnim vrećama, a naše društvo proizvodi tone plastike s nepovratnim djelovanjem na naša mora.

U WWF-u ističu zabrinjavajuće podatke kako plastični otpad “raste izvan kontrole”, svaki dan između 4,8 i 12,7 milijuna metričkih tona plastike ulazi u ocean, od kojih je 93 posto potrošački otpad. Gotovo 269.000 tona plastičnog otpada pluta oceanima i morima, a sastoji se od 5000 milijarda čestica. Pod utjecajem sunca i valova, plastika se pretvara u čestice manje od pet milimetara, nazvane mikroplastikom, koja se razgrađuje i po nekoliko stoljeća.

Sredozemno more klasificira se kao šesto najveće područje za akumulaciju plastičnog otpada na planetu, a procjenjuje se da njime pluta između 1000 i 3000 tona plastike, i prosječno 115.000 čestica mikroplastike po četvornome kilometru, ističe WWF u priopćenju.

ipress