Klapa Srdela obilježava pola stoljeća postojanja

Photo: FDK

MAKARSKA – Velikim koncertom koji će se održati 23. lipnja na Kačićevu trgu, makarska klapa Srdela obilježit će izuzetan jubilej, punih 50 godina neprekidnog djelovanja na glazbenoj sceni.
– Nije u pitanju samo najstarija makarska klapa već i jedna od najstarijih u Dalmaciji, a kontinuitet nastupanja Srdelu čini jedinstvenom glazbenom pojavom u Republici Hrvatskoj ali i šire, kazao je Vlado Andrijašević, predsjednik klape Srdela i konferansje klape sa stažom od punih 48 godina, nakon što je na tom mjestu još 1969.naslijedio prof.Petra Puharića. Kako su otkrili članovi Srdele, 50 godina klape bit će obilježeno i prigodnim izdanjima – pri samom su kraju pripreme za izdavanje monografije o životu i radu klape, kao i dvostruki cd koji će sadržavati kako snimke prve postave Srdele, tako i ove sadašnje koja je zajedno na okupu posljednjih desetak godina. Dok bi, prema najavama, monografija mogla biti objavljena početkom srpnja, prigodni dvostruki cd najvjerojatnije će biti dostupan već na samoj proslavi 23. lipnja. Inače, kroz Srdelu je do danas prošlo 55 članova, ostvarili su nebrojene nastupe po Makarskoj, Dalmaciji, Hrvatskoj, Europi i ostatku svijeta a za sobom imaju objavljene tri long-play ploče i kazete, ukupno šest cd-ova, kao i brojne zajedničke snimke s drugim klapama.

Klapa “Srdela” Makarska utemeljena je 1967. godine pred 1. Omiški festival klapa. Na uspješnoj audiciji nastupili su: l. tenor dr. Jakša Kurtić, ll. tenor Grgo Puharić, bariton Ivo Žarnić, basovi: Veljko Mozara i Nikša Gilić i voditeljJoško Buble
voditelj 1. postave
. Zbog osobnih razloga Grgo se povlači i na 1. Festivalu klapa ga zamjenjuje dr. Srdan Kurtić, koji u klapi nastupa dvije godine. Nakon Srđana, u klapu dolazi Danko Bulinbašic Žuti, kao i novi glazbeni voditeljprof.Đuro Filipović
voditelj 2. postave
, a Joško Buble i dalje, po potrebi, pjeva ili svira. U toj postavi klapa postiže najveće uspjehe: 2 druge i 3 treće nagrade na Omškim festivalima klapa, brojna gostovanja po Njemačkoj, Italiji, Austriji, Sloveniji i dr., te jedna turneja po Australiji i Novom Zelandu. Klapa je nastupala i na Splitskom festivalu, Festivalu “Ilidža” Sarajevo, Postirskim frajama, mnogim susretima klapa od Herceg Novog, Dubrovnika, Korčule, Splita, Bibinja do Zagreba. Snimila je bezbroj radio i TV emisija, izdala 4 LP ploče i 4 kasete, 1 “singlicu”, sudjelovala na nekoliko LP ploča Omiških festivala klapa, te izdala 6 CD-a. Znakovito je da je RTV Ljubljana izdala 1 CD s naslovom «Najljepše dalmatinske pjesme» na kojoj je polovica pjesama onih klape “Srdela”, nastupila je na oko 2.500 samostalnih koncerata. 1970. godine klapa zastupa Grad Split u Ankoni na bratimljenju ta dva grada, iako je Split tada imao četiri izvrsne klape. Klapa se zadnjih godina pomladila i nastoji gajiti tradiciju i kvalitetu izvođenja izvornoga sastava klape, što je potvrdila i na Festivalima uz mandoline i gitare u Makarskoj, na Festivalu u Trebižatu, na Feštama sv. Duje u Splitu, nastupima u Solinu, Imotskom, Omišu, Vrgorcu, Makarskom primorju itd., te na nekoliko uspješnih gostovanja po Sloveniji. Svečano je proslavljena 40-ta obljetnica klape s nekoliko renomiranih gostujucih i domacih klapa. Uz standardne klapske nastupe pjeva u muškom zboru Franjevačkog samostana, u veselim prigodama i tužnim rastancima. Tako je izdala i album duhovno-vjerskih pjesama.

(Izvori: Grad MakarskaKlapa Srdela)