Apel Udruzi lađara Neretve: Lađe su u katastrofalnom stanju

Photo: Argonauti Bjelovar - Facebook

BJELOVAR/PLOČE – Aktualni prvaci neretvanskog Maratona lađa, ekipa Argonauti iz Bjelovara, uputila je otvoreno pismo Udruzi lađara Neretve u kojem upozoravaju na brojne propuste u organizaciji ove sve posjećenije i poznatije manifestacije.

U pismu između ostalog upozoravaju na katastrofalno stanje lađa:

“Toliko su trule i dotrajale da su poneke stvarna opasnost za korištenje a kamoli da se u njima nastupa na natjecanju zahtjevnom poput Maratona lađa. Vidjeli smo pojedine ekipe kako ljepljivim trakama oblažu rubove lađe kako se ne bi ozljedili!? Našoj ekipi je lani na Korčuli pukao drveni dio lađe na koji se montira parić i zbog toga nismo mogli veslati zadnja dva kilometra a ista stvar se dogodila i ekipi Argo II na Jarunu ove godine. Lađa koju smo mi zadužili na Jarunu je bila toliko trula da naš parićar nije želio ni isprobati parić jer ga je bilo strah da bi sve moglo popucati koliko je trulo. Iako nam neki iskusni lađari govore da smo trebali bolje osigurati parić, smatramo da je to tužno a situacija očajna i ne vodi dobrom. Lani smo slične prigovore slušali od članova ekipe Gusara koji su dobili probijenu lađu i sami je morali krpati dan prije Maratona. Ekipa koja slovi za najvećeg favorita Maratona mora brinuti o ispravnosti lađe koju je zadužila!?¨

Govoreći iz vlastitog višegodišnjeg iskustva, ekipama koje nisu u samom vrhu je manje bitno hoće li dobiti bržu ili sporiju lađu, hoće li startati iz prvog ili drugog reda. Hoće li im netko na startu skratiti konop za 10 metara kao što se nama dogodilo 2015. godine. Oni samo žele nastupiti i dati sve od sebe, a onda opet mirovati slijedećih 10 mjeseci. Za razliku od tih 30 ekipa, uvijek postoje ekipe koje treniraju 5-7 puta tjedno tijekom cijele godine. Oko njihovih priprema i rivalstava se diže prašina i nabrijava atmosfera pred svaki Maraton. To su pojedinci i ekipe koji trpe strašna odricanja i napore ali na taj način i promoviraju Maraton lađa na Neretvi. Lani su svi gledatelji došli navijati za svoju ekipu ali su ustvari željeli vidjeti ishod godinu dana nabrijavanog obračuna između Stabline i Gusara, a na kraju su svjedočili nikad atraktivnijoj završnici u kojoj su 200 metara prije cilja tri ekipe poravnate veslale prema ciljnoj ravnini (za koju nisu bili sigurni gdje je, ali o tome malo kasnije). Svjedočili su povijesnoj pobjedi Arga, pobjedi koja je atraktivnost i promidžbu Maratona digla na jednu višu razinu. Te tri ekipe su trenirale godinu dana, skoro svakodnevno, kako bi uspjele nadmašiti protivnika, pa makar za jedan metar.

Photo: Argonauti Bjelovar – Facebook

Ovim putem upućujemo apel ULN-e da se trgnu iz letargije. Za dva mjeseca nam predstoji jubilarni 20. Maraton lađa. Mi kao aktualni branitelji naslova ćemo ponovno privlačiti medijsku pozornost. Stvarat će se fama oko okršaja Neretvana sa kontinentalcima i na taj način ćemo promovirati Maraton i privući dodatne gledatelje i turiste u dolinu Neretve.

Molimo vas da svima osigurate ravnopravne uvjete, kako na startu tako i tijekom same utrke. Do nas tijekom cijele godine dolaze saznanja i upozorenja kako će se neke ekipe žrtvovati na startu kako bi nas odmah na startu izbacili iz borbe za odličja. Omalovažavanja i uvrede tijekom prošlogodišnjeg proglašenja pobjednika u Pločama, najava nesportskih poteza ove godine i loša organizacija utrke na Jarunu su razlozi zašto nam je naš dosadašnji trener otkazao suradnju. To jest naš problem, ali je opet uzrok problema loša organizacija krovne udruge Maratona lađa.”, upozoravaju lađari iz Bjelovara, uz potpis predsjednika SU Argo, Tomislava Smrčeka Čonča.

Cijelo pismo lađarske ekipe Argonauti, možete pročitati ovdje.