Državni tajnik odbio dati završnu riječ na amandmane Zakona o koncesijama!

Photo: Morski.hr / Ilustracija

SABORSKA OPORBA, OTOČANI I UDRUGE SLOŽNI : Vratimo Zakon o koncesijama na javnu raspravu i treće čitanje

Danas je na raspravi u Saboru bio prijedlog Zakona o koncesijama. Kako nije izglasan u prošlom sazivu ušao je u ponovnu proceduru u ovom sazivu, ali bez ponovljene javne rasprave iako je došlo do izmjena određenih odredbi zakona, pišu iz Pokreta otoka.

Unatoč složnom zahtjevu saborske oporbe, Pokreta otoka i više od 60 prijateljskih udruga, lokalnih samouprava i tvrtki, državni tajnik Željko Tufekčić (HDZ) odbio je današnju sjednicu zaključiti i dati završnu riječ te odgovoriti na naše zahtjeve! Unatoč ovakvoj završnici jedno je sigurno – mi nećemo odustati od toga da obranimo javno dobro, osobito pomorsko dobro, plaže, luke i more.

Iako smo definirali ključne probleme i rizike u odredbama prijedloga zakona posebno u odnosu na tretman pomorskog dobra, te predložili moguća rješenja koja smo iskomunicirali i s pojedinim saborskim zastupnicima i klubovima stranaka predlagatelji ovog Zakona uzeli su za pravo da se na iste ogluše. Mišljenje Povjerenice za informiranje po tom pitanju je jasno: ako se novim prijedlogom ili nacrtom propisa predlažu odnosno predviđaju nova i dodatna rješenja određenih pitanja o kojima se javnosti nije prethodno dala mogućnost izjašnjavanja potrebno je organizirati javno savjetovanje.

Naš zahtjev za treće čitanje i organiziranje javnog savjetovanja ponovila je većina zastupnika oporbenih stranaka koje su sudjelovale u današnjoj saborskoj raspravi. Zahvaljujemo se ovim putem zastupnicima MOST-a, SDP-a, Živog zida, Goranu Alkesiću te svima ostalima koji su prepoznali važnost dodatne javne rasprave o prijedlogu zakona i upućivanje u treće čitanje.

Slijedi nam vidjeti kako će završiti današnja sjednica i koji su nam mogući daljnji koraci. Napominjemo da je ovo očito samo početak jedne dugoročne namjere da očuvamo Jadran o čijoj ljepoti i atraktivnosti svaki dan punimo stupce svih domaćih i inozemnih medija. Pozivamo vas da nas pratite i uključite u naše buduće akcije!

Detaljnije o zahtjevima otočana, pročitajte ovdje.

(Pokret otoka)