Pomorci pušteni iz pritvora u Angoli. Sindikat tvrdi: Zakazala hrvatska diplomacija!

Hrvatski pomorci koji su zbog sumnje u krađu goriva s broda, tri mjeseca prisilno zadržani u Angoli, pušteni su iz pritvora, potvrdio je savjetnik u Sindikatu pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro.

Dvojica hrvatskih pomoraca, Duško Jelača i Vanja Maričić, zajedno s ostalim članovima posade broda “Sutton Tide“ dobili su potvrdu lokalnih vlasti kako nema dovoljno dokaza da bi se protiv njih vodio sudski postupak. Brod plovi pod zastavom države Vanuatu, a u vlasništvu je tvrtke “Tidewater”, koja je i prijavila navodnu krađu. Iz sindikata ističu kako argumenata za optužbe nije bilo, jer na brodu nije bilo količine goriva koja se navodi kao predmet preprodaje.

Brazzoduro je dodao da pomorci trebaju obaviti papirologiju, odnosno ovjeriti sudsko rješenje kojim će dobiti dozvolu za napuštanje te zemlje. Kritizirao hrvatske vlasti i naveo da diplomacija nije pridonijela rješavanju situacije za razliku od Filipina i Ukrajine čiji su pomorci istovremeno bili zadržani u Angoli.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pak tvrdi da su pokušali pomoći pomorcima. Poslali su četiri diplomatske note te izjavili kako je veleposlanstvo u Lisabonu bilo u stalnom kontaktu s njima. Ipak, očajni pomorci u zatočeništvu su proveli gotovo tri mjeseca, nakon čega su se prije nekoliko dana odlučili s time upoznati javnost.

D.G.