Iz svog doma “preletite” iznad zadarskih luka

ZADAR – Jeste li znali da Zadar ima dvije luke? Jedna u samom središtu grada – Poluotoku, a druga, novoizgrađena u Gaženici.  Zadarska lučka uprava dala je izraditi doista zanimljivu inovaciju, kojom iz zraka možete promatrati obje luke iz zraka u rasponu od 360 stupnjeva i to s više različitih lokacija, a da se pritom ne pomaknete iz svog doma.

Iznad luke na Poluotoku možete “preletjeti” ovdje.

Iznad Gaženice možete “letjeti” ovdje.

Photo: Screenshot – Lučka uprava Zadar

Doduše, u međuvremenu se počeo graditi I već lagano dobiva svoje obrise novi putnički terminal, no dojam “leta” iznad Zadra sigurno nije manje zanimljiv.

Lučka uprava nije ni tu stala, pa je na svojoj stranici postavila cijeli niz kreativnih aplikacija kako biste se lakše snašli u jednoj od te dvije luke. Svakako vrijedi pogledati.

Ilustracija: Lučka uprava Zadar

Zadar je jedno od najsnažnijih jadranskih prometnih čvorišta u kojem se međusobno prožimaju pomorski, kopneni i zračni putevi.  Današnja Putničko-trajektna luka Zadar – Grad smještena je u samoj jezgri grada na vrlo skučenom prostoru od 900 m dužine obale. Tu se odvijao I putnički promet od čak 2,7 milijuna putnika i 350 tisuća vozila sa stalnim trendom rasta od 8% godišnje.

Strategijom prometnog razvitka Republike Hrvatske (“Narodne novine”, broj 139/99.) za putničku luku Zadar je utvrđeno da nedostatnost prostora u luci uvjetuje premještanje trajektnog prometa iz gradske luke u novu putničku luku Gaženica, a izgradnja novog trajektnog terminala predviđena je kao prioritetno ulaganje.  Gaženica  Zadru već daje novi impuls razvoju turizma i prometa te cjelokupnog gospodarstva regije. Izgradnjom nove putničke luke Gaženica sa svim internim prometnicama, terminalskim zgradama i čekalištima za automobile stekli su se uvjeti za istovremeni ukrcaj i iskrcaj putnika i automobila i to:

– 7 trajekata na lokalnim linijama dužine od 50-150 metara;

– 2 broda u međunarodnoj plovidbi dužine od 150-200 metara;

– 3 broda na kružnim putovanjima dužine od 200-350 metara kao i mogućnost prihvata RO-RO brodova na istim gatovima.

D.G.