Veliki požar u Tučepima i Podgori ušao u park prirode Biokovo – Gasi ga 300 vatrogasaca iz cijele Dalmacije

PODGORA/TUČEPI – Veliki požar koji je buknuo noćas  oko 3 sata zahvatio je široko područje između Podgore i Tučepi.

17.00 Širenje požara kod Podgore je zaustavljeno i vatra je u okruženju gasitelja. Sanira se opožarena površina, veća od 300 hektara. Gase se povremeni vatreni otoci. Jedna osoba je ozlijeđena, ima lakše opekotine lica.

16.00 U Parku prirode Biokovo potpuno je izgorjela gusta borova šuma oko kilometar od ulaza/recepcije i istočni dio unutar Parka, potvrdio je glavni čuvar prirode Parka Biokovo, Stipe Srdić.

15.00 Prema informacijama koje su za Morski.hr potvrdili vatrogasci s terena, Park prirode nije puno nastradao, no izgorjelo je puno šume i šteta u maslinicima je velika. Kuće su obranjene, ali teškom mukom.

14.15 Vatrogasci pokušavaju buktinju staviti pod kontrolu. Obuhvatili su 20 posto požarišta i situacija je bolja nego je bila jutros, kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Makarska Dražen Glavina.

Video: Dalmacija danas

13.10. Kanaderi su opet na terenu. Uz DVD Dalmacija Dugi Rat, požar gasi preko 300 vatrogasaca iz cijele Dalmacije!

12.20 Otvorena je cesta D-8 prema Pločama, a evakuirano stanovništvo vraćeno je kućama, kao i gosti hotela Sirena u Podgori. Još uvijek je zatvorena cesta D-512 prema Vrgorcu, a opskrba električnom energijom bi se trebala normalizirati u ovim trenucima. Zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Makarska Dražen Glavina očekuje da bi se, ako vremenske prilike dozvole, požar trebao staviti pod kontrolu do večeri.

10.35 Prema najnovijim informacijama od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Makarska Dražena Glavine, vatra je zahvatila Park prirode Biokovo.

09.20 Vatra se spustila do morske obale i opasno približila naseljima, pa je  za promet zatvorena cesta D-8 (magistrala) prema Pločama i D-512 prema Vrgorcu. U gašenju prvog ovosezonskog velikog požara sudjeluju vatrogasne postrojbe iz cijele Županije Splitsko – dalmatinske, a oko 6,30 sati u pomoć su pristigla i tri kanadera koji su, nažalost, zbog jakih udara bure bili prisiljeni vratiti se u bazu nešto prije 8 sati.

08.30 Stanje na terenu trenutno je dosta teško, a u gašenju sudjeluje oko 200 vatrogasaca s 80-ak vatrogasnih vozila. Zahvaćeno je područje od oko 300 hektara guste borove šume i maslinika, a premda za sad najintenzivnije gori u višim predjelima, prema području Parka prirode Biokovo, opasnost za naseljena područja još nije prošla. Vatrogasci ulažu uistinu krajnje napore da obuzdaju ovaj, jedan od do sada najvećih, požara na području Makarskog primorja, a daljnji razvoj situacije ovisi o snazi bure.

08.00 Evakuirani su gosti hotela “Sirena” i dio stanovništva samog Porta. Na cijelom području Podgore isključena je struja i zatvorena Jadranska magistrala, pa je jedini put prema jugu autocestom preko Baške Vode i tunela Svetog Jure do Ploča.

D.G.