Bagerima nasipaju škrape – policija se ne odaziva?

Foto: Morski.hr

PETRČANE – U Petrčanama se nasipa more i to kamionima i bagerima, pred očima turista i domaćih ljudi. Informaciju o nelegalnim radovima na obali kod predjela Punta Radmana javio nam je Tito Kosty, vlasnik vikendice koji već desetljećima dolazi u Petrčane i koji jučer nije mogao skriti ogorčenost što se morska obala nasipanjem devastira i uništava.

– Već se godinama ispred jedne zone apartmana nasipavaju kamen i šljunak u more i to se nanosi od tzv. Sedmog puta na Punti Radman pa do hotela Pinija. Već ih godinama upozoravamo da to ne rade i da se to ne može na takav način raditi, međutim ne pomaže ništa. Jučer, a nije slučajno da je to bio petak, došli su i poslijepodne i počeli s nekoliko kamiona dovoditi materijal s jednog iskopa gdje se nalazi brdo toga kamena. To su počeli navažati na more. Stanari i starosjedioci su skočili da ne mogu to raditi, ali nisu se obazirali. Tri kamiona toga materijala su dovezli i nabacali u more i ja sam napravio frku nakon čega su došli s nekim bagerom i taj su dio od ruba mora pobrali i poravnali, a višak nekud vratili… Bilo je tu i gostiju stranaca koji su sve to gledali i čudili se kako se to kod nas može raditi. Naravno da se ne smije, ali to rade – kaže Kosty.

Prije nekoliko godina on je upozorio na taj isti problem, ali je dobio sugestije da je bolje da se ne dira u to da ne bi imao problema.

– Ja se ne bojim nikoga. Ti su apartmani prodavani preko sredstava informiranja „s mirisom bora i mora“ da bi borove do jednoga počupali prije nekoliko godina. Problem je što se to nasipava godinama i oni nikako da shvate da prvo jugo koje dođe to odere i odnese sve do Pinije. I oni sad pod motom da je to prihranjivanje plaže nasipaju morsku obalu, ali ja znam da to nije prihranjivanje plaže jer mi je to struka. Čak su pozvali i predsjednika Mjesnog odbora Petrčana koji je rekao kako im je on dao suglasnost. Rekao sam mu: ne možeš im ti dati suglasnost jer se radi o pomorskog dobru za koje netko drugi daje suglasnosti. Nitko od nas nema ništa protiv toga da se plaža uredi, ali da se uredi onako kako treba, s rješenjem, da Lučka kapetanija za to da dozvolu i neka se onda napravi što treba. A ne da se na divlje godinama ovako nasipava, bez ikakve kazne. Netko misli da može raditi što hoće pa tako i radi i zato nam tako i je. Jednom treba prekinuti s ovim „balkanizmom“ koji se provodi pod izlikom „svugdje se tako radi“ – kaže Kosty.

On je pozvao i zadarsku policiju i to preko centra 112. Ali se – nisu pojavili.

– Čekao sam ih 3 – 4 sata, nitko nije došao. Imaju valjda važnijih stvari. Predstavio sam se, dao adresu, nitko nije došao.

(Zadarski.hr)