U Makarsku napokon stigli kanaderi i vojska – Požar se okružuje

TUČEPI/MAKARSKA – Tek što je stavljen pod kontrolu požar kod Podgore, u kojem je izgorjelo 300 hektara površine, buknula su nova dva između Tučepa i Makarske!

Pratite stanje na požarištu iz minute u minutu na Morskom!

14.00 Oba požara kraj Tučepa izbila su istovremeno. Policiji je navodno više svjedoka potvrdilo uzroke.

13.00 Vatrogasci su požar u Tučepima okružili i kreću se prema njegovom središtu. Na požarište je stigao potpredsjednik Vlade zadužen za sustav domovinske sigurnosti i ministar obrane, Damir Krstičević.

12.50 Prethodno evakuirani gosti, vraćeni su u svoje hotele. Hoteli na Makarskoj Rivijeri odlično su popunjeni i zbog požara nema ni otkaza rezervacija niti boravka gostiju koji su već tamo, kazao je direktor smještaja hotela Bluesun Alga, Ivo Visković.

Photo: Facebook / Radio Makarska rivijera

12.30 Ministarstvo obrane je priopćilo da je na požarište iz iz vojarne „Kralj Zvonimir“ u Kninu upućeno 50 pripadnika Oružanih snaga iz sastava Protupožarnih Namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske. U gašenju požara sudjeluju i četiri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH. U pripravi je dodatnih 50 vojnika, koji će se po potrebi uključiti u gašenje požara. Na terenu je u ovom trenutku angažirano oko 350 vatrogasaca s Makarskog područja.

12.00 Bura je dovoljno oslabila dovoljno da mogu letjeti protupožarni zrakoplovi. U pomoć izmorenim vatrogascima stižu četiri kanadera.

11.30 Još uvijek je za sav promet zatvorena državna cesta DC512 Makarska-Vrgorac, ali je (uz ograničenje brzine) normaliziran promet na Jadranskoj magistrali DC8 od Makarske do Tučepa.

Otac i sin zajedno u borbi s vatrenom stihijom – Photo: Facebook/Radio Makarska rivijera

11.15 Vatrogasci na terenu javljaju da je uzrok požara najvjerojatnije struja, odnosno, iskrenje dalekovoda.

11.00 Zbog novonastalih okolnosti i širenja požara, ministar obrane Damir Krstičević donio je odluku da se na požarište kao pomoć uputi i 150 pripadnika Oružanih snaga.

10.30 Premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević najavili su posjet opožarenom području. Sastat će se u Makarskoj i s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

10.00 Bura na urade puše preko 60 km/h i otežava posao gasiteljima. Kanaderi su poletjeli iz Zemunika, no vratili su se natrag zbog nemogućnosti gašenja u ovakvim uvjetima.

09.30 Zapovjednik vatrogasaca Glavina u koordinaciji sa županom Bobanom razgovarali su s ministrom obrane, Damirom Krstičevićem. Traže pomoć vojske u ljudstvu s naprtnjačama, jer je požar otišao u dijelove Biokova gdje je nepristupačno vozilima.

09.10 Župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio se vatrogascima koje je posjetio na terenu, posebno na činjenici što nije bilo ljudskih žrtava. Potvrdio je kako je izgorjela velika površina, ali zahvaljujući herojima, kako je nazvao pripadnike profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava, štete su smanjene. S obzirom na obim požara koji je zahvatio i Park prirode Biokovo, župan Boban je apelirao na građane, turiste i stanovnike: “Čuvajmo prirodu od požara, ne budimo bezobzirni!”

08.45 “Zahvaljujući vatrogascima, situacija je ok”, izjavio je za Radio Makarsku rivijeru načelnik općine Tučepi Ante Čobrmić. “Spašene su prve kuće na ulazu u Makarsku, iznad magistrale. Požar je u jednom trenutku prebacio na brdo i gorjelo je kod hotela Jadran, pa su gosti morali biti evakuirani. Čudno je kako jednu noć gori s jedne, a već drugu s druge strane Tučepa.”, kazao je Čobrmić.

08.00 Stanje je nešto bolje. Zapovjednik vatrogasaca, Glavina potvrdio je kako su kuće i hoteli obranjeni. Nakon dolaska kanadera, jedna smjena vatrogasaca moći će se predahnuti, dok drugi još uvijek gase i čuvaju sjeverno krilo požara koje najviše prijeti da se otme kontroli.

07.00 Očekuje se dolazak zračnih snaga, a zatvorene su državne ceste D 512 od Makarske prema Vrgorcu i Jadranska magistrala D8 na dionici Makarska – Tučepi.

06.15 Zapovjednik makarskih Vatrogasaca, Dražen Glavina traži pomoć u ljudstvu, da bi se odmorilo 300 vatrogasaca koji već 24 sata neprestano rade na terenu.

05.45 Prve informacije s terena govore da požar nije pod nadzorom, nosi ga bura koja jača, ali vatrogasci zaustavljaju njegovo širenje. Očevici govore da gori sve, od obale do planine Biokovo. Ozlijeđenih, na sreću nema.

05.00 Požar je planuo nešto poslije 2 sata u noći. Evakuirani su hoteli Neptun, Jadran i Tamaris, kao i okolne kuće u Tučepima.

D.G.