Slučajno izbjegnuta katastrofa na Jadranu – Spriječeno istrebljenje trpova

Portal za ljubitelje mora, ronjenja i ribolova Podvodni.hr na svojoj je Facebook stranici objavio vijest koja je oduševila mnoge, iako je malo ljudi prije ove objave bilo upućeno. Naime, zbog propusta u zakonu koji štiti trpove, poznatije pod nazivom “morski krastavac” ili “morski kukumar”, zamalo se dogodila prava ekološka katastrofa.

U proteklom razdoblju umalo se dogodila velika pogreška koja bi imala ekološke posljedice. Slaba zakonska regulativa uz nerazumijevanje tematike dovela je do toga da su stranci pokušali u Hrvatskoj stvoriti industriju izlova trpova i za to već gotovo dobili odobrenje. 
Za morske ekosustave, masovno uzimanje trpova koji su temeljni razlagači morskog dna imalo bi katastrofalne posljedice. Trpovi se mogu komercijalno iskorištavati ali za zdravlje morskog dna ta se djelatnost mora razviti uz posebna pravila i striktnu kontrolu što kod nas ne bi bio slučaj. Nakon što se saznalo da će doći do slobodnog izlova zajedničkim trudom više zainteresiranih strana postignuto je da je ovaj proces zaustavi a odgovorni su pod istragom nadležnih organa vlasti. Trpovi su vraćeni u zakonsku regulativu koja ponovno ograničava njihov izlov.