Rota Palagruzona – Punim jedrima do Palagruže

KOMIŽA/PALAGRUŽA – Komiža na Visu je do 25. lipnja domaćin “Festivala mora – Rote Palagruzone”, prelijepe manifestacije koja evocira sjećanja na bogatu tradiciju komiškoga ribarstva i gradnju drvenog broda falkuše.

Organizatori – Grad i Turistička zajednica Komiža, udruge “Ars Halieutica”, “Palagruza”, “Alternatura” i Jedriličarski klub “Mornar” – najavljuju bogat program koji je velikim dijelom posvećen radioničkom i edukativnom sadržaju za djecu i mlade poput radionica Barake palagruzone – školeveslanja i jedrenja, veslačke regate gundula, ribarskog jezika Komiže i škole falkuše pod paskom prof. dr. Joška Božanića, a učenici će predstaviti knjigu “Librić komiških besid”.

U srijedu će se održati revijalna plovidba “Rota pul Sveca”, kao i predstava za djecu “Ala Falka”, autora Željka Vukmirice, Velimira Salamona i Joška Božanića. Za četvrtak je najavljena “Rota Cicibela”, revijalna plovidba do biševskog Porta gdje će se održati prezentacija putovanja “Komiža – Prag – Morbihan”. Na komiškoj rivi prof. Božanić promovirat će svoju novu knjigu “Jadranski halieutikon. Gajeta falkuša – nasljeđe za budućnost”, a konzervator Hrvoje Vuletić upoznat će publiku o proglašenju kulturnog dobra “Iskustvo falkuše” po odluci Ministarstva kulture.

Nakon sastanka kapetana i koncerta limene glazbe na rivi u petak ujutro, tradicionalni drveni brodovi zaplovit će 42 milje put Palagruže gdje ih na tamošnjem žalu očekuje Papina večera. Riječ je o podsjetniku na 9. ožujka 1177. godine, kada je uz obalu Palagruže pristala papinska flota od 12 galija pred olujnom burom. Tada su komiški ribari za Papu i njegovu pratnju priredili “slasnu večeru”. U spomen na tu noć, organizatori “Rote Palagruzone”, povodom svake regate, na isti način – ribarskom večerom – dočekuju goste i sudionike koji stignu na Palagružu.

Festival se nastavlja i u subotu nastavkom radionica, tradicionalnom kuhinjom na komiškoj rivi, veslačkom regatom za žene, a zatim slijedi i “Noć sardele”.

(Slobodna Dalmacija)