Tankerska Next Generation: Poslovanje s dobiti za dodatna ulaganja u flotu

Photo: TNG

ZADAR – Tankerska Next Generation d.d. (TNG) završila je 2016. godinu s poslovnim prihodima od 272 milijuna kuna i neto dobiti od 40,6 milijuna kuna.

Glavnoj skupštini će se predložiti da se dio neto dobiti u iznosu od 13.9 milijuna kuna isplati dioničarima kao dividenda, u bruto iznosu od 1,60 kuna po dionici. Dio neto dobiti u iznosu od 2 milijuna kuna predlaže se za raspored u zakonske rezerve, a dio neto dobiti u iznosu od 24.6 milijuna kuna predlaže se za raspored u zadržanu dobit.

Prihodi TNG povećani su u odnosu na prošlu 2015. godinu zahvaljujući stabilno visokoj stopi uposlenosti flote, povećanju broja dana prihoda te povećanom broju jedinica zaposlenih na “spot” tržištu. Uprava tvrtke pisano je izvijestila o poslovnim odlukama tijekom 2016. godine u skladu s promjenama na osjetljivom međunarodnom tržištu prijevoza. Navodi se kako su ključni poticaj pozitivnim trendovima te porastu prihoda i profitabilnosti, bile četiri novogradnje Tijekom trećeg i početkom četvrtog tromjesečja zabilježena je određena korekcija »spot« tržišta kao posljedica smanjenih razina trgovanja derivatima na globalnom tržištu. Prema kraju godine zabilježena je povećana razina trgovanja naftnim derivatima i blagi oporavak u segmentu produkt tankera.

Zbog optimizacije komercijalne iskorištenosti flote, kojima je tijekom 2016. godine istekao ugovor u najmu, ta su tri broda prebačena na “spot” tržište. Na ovaj način TNG d.d. koristi prednosti ugovaranja jednokratnih putovanja do oporavka uvjeta na tržištu ugovora na vrijeme. No, ovaj način zapošljavanja zahtijeva od kompanije povećane rezerve likvidnosti zbog različitog vremenskog horizonta troškova i prihoda gdje brodar podmiruje sve troškove putovanja prije naplate vozarine, dok u slučaju ugovora na vrijeme brodar vozarine prima unaprijed, rečeno je u izvještaju o poslovanju u 2016. godini predsjednika Uprave Johna Karavanića.

(057 info, TNG)