Foto: Jurica Gašpar

Australci svoje turiste obavještavaju o destinacijama koje najčešće posjećuju. Jedna od zemalja gdje se sve više vide gosti iz zemlje s druge strane Planete je i Hrvatska. Upravo stoga je Ministarstvo vanjskih poslova Australije pripremilo detaljan popis savjeta, od kojih su mnogi neobični, za svoje građane kad se odluče na put u Lijepu našu.

– Grubo i pijano ponašanje na javnim mjestima definitivno nije dio hrvatske kulture. Izbjegavajte ga jer biste u protivnom na sebe mogli navući negativne poglede i komentare te osudu lokalnog stanovništva.

– Svakako izbjegavajte opijanje na takozvanim ‘brodovima za tulumarenje’. Prekomjerna konzumacija alkohola najčešći je uzrok nesreća na spomenutim plovilima pa je bolje biti na oprezu.

– Uhićenja povezana s drogom sve su učestalija u Hrvatskoj, osobito na obali, i to za vrijeme trajanja festivala elektroničke glazbe. Australci bi stoga trebali izbjegavati pojedince koji uzimaju, prodaju ili kupuju bilo kakve zabranjene supstance.

– Izbjegavajte masovna okupljanja te sve oblike lokalnih protesta i demonstracija jer isti često znaju završiti nasilno.

– Vožnja na hrvatskim cestama prilično je opasna i riskantna, a nesreće su česte pa uvijek valja biti na oprezu.

– Nikada ne uzimajte hranu ili piće od stranaca zbog opasnosti od podvaljivanja droge u istima. Također se čuvajte ‘džeparoša’, koji najčešće patroliraju na kolodvorima i najposjećenijim turističkim lokalitetima, a pazite se i lokalnih bandi koje organizirano pljačkaju strance na osamljenim cestama pretvarajući se da trebaju pomoć u prometu, a nakon što naivni turisti ‘nasjednu’ na priču, isti ih opljačkaju.

– Provjeravajte cijene pića, osobito u lokalima za gospodu na moru. U nekim slučajevima bilo je i nasilja te problema sa zaštitarima nakon što su se stranci požalili na ‘zelenaško’ naplaćivanje.

– Ako ste pripadnik gay populacije, izbjegavajte bilo kakav kontakt s partnerom u javnosti jer postoji velika vjerojatnost da se to neće svidjeti lokalnom stanovništvu.

D.G.