Harpunima na trofeje oko Iža i Žuta

Photo: SRD Harpun / Facebook

IŽ/ŽUT – Hrvatski Savez za sportski ribolov na moru i SRD ” Harpun” iz Zadra, domaćini su 26. pojedinačnog prvenstva Hrvatske u podvodnom ribolovu (22. – 24. lipnja).

Ronit će se i loviti u akvatoriju otoka Iža i Žuta, dok je južna strana toka Ugljana predviđena kao pričuvna zona koja bi se “aktivirala” u slučaju slabih vremenskih uvjeta za natjecanje. Pravo nastupa imaju petnaest prvoplasiranih natjecanja s prošlogodišnjeg državnog prvenstva, zatim po devet natjecatelja koji su bili najbolje plasirani na Međužupanijskim natjecanjima, na sjevernom i južnom dijelu Jadrana, održanima ove godine.

Kako je podvodni ribolov sport u kojem se sve do najmanjeg detalja moraodrediti “ljekarničkom vagom”, organizatori i domaćini strogo vode brigu ponajviše o sigurnosti natjecatelja.

Ne može bez barkarijola

– Plovila (brodice, gumenjake ili glisere) osiguravaju natjecatelji i moraju biti opremljena opremom koju propisuje Zakon o sigurnosti plovidbe na moru. Svaki ribolovac mora imati pratitelja (barkarijola) u brodici, isključivo punoljetnu osobu, poželjno je pak da bude i vješt ronilac. Naša je obveza osigurati matični brod, brzu brodicu za kontrolu i obilazak terena te brzu brodicu za žurne intervencije – pojasnio je Kolanović.

Natjecatelji su dobro upoznati s ribama koje se smiju loviti i kako se obavlja bodovanje, isto tako vodi se računa u skupini riba koje se ne smiju loviti.

– Minimalna težina za obračun I. grupe je 400 grama, a maksimalna težina za obračun je 12.500 grama i premija za bodovanje je 400 bodova. Dopušteno je uloviti najviše deset komada svaka vrste ribe u spomenutoj skupini. U drugoj grupi, spadaju hrskavične ribe i obračunavaju se ako su najmanje težine 2.500 grama i nose 1.500 bodova, dok je dopušteno uloviti ukupno najviše pet komada ribe – o pravilima natjecanja zborio je Kolanović.

Voditelj natjecanja je poznati zadarski podvodni ribolovac i vlasnik tvrtke Dive In Igor Nuić.

(Slobodna Dalmacija)