Booking.com: Najpoželjnije eno-gastro destinacije u Hrvatskoj Zadar i Split

Photo: Morski.hr

ZADAR/SPLIT – Prema istraživanju što ga je proveo Booking.com u kojemu je bila uključena i Hrvatska, 75% svjetskih putnika tvrdi da prilikom biranja odredišta za svoje sljedeće putovanje, radije biraju destinacije prepoznatljive po hrani i piću. Hrvatska je odavno pozicionirana kao jedna od najkvalitetnijih eno-gastro destinacija, a prema putnicima iz Hrvatske na Booking.com-u najbolji hrvatski gradovi za uživanje u hrani su Zagreb, Zadar i Split.

Photo: Jurica Gašpar

Zadar nudi tradicionalna dalmatinska kuhana jela koja se baziraju na svježem povrću i morskim plodovima Jadranskog mora. Prepoznatljivosti pridonosi korištenje raznih mediteranskih začina poput ružmarina, lovorovog lista, komorača, bosiljka ili kadulje, a sve se na kraju zalijeva domaćim maslinovim uljem. Također, putnici moraju probati čuveni paški ovčji sir i posedarski pršut uz domaće crno vino. Nakon divnog jela i slatkih tradicionalnih kolača, u Zadru možete uživati u Maraschino desertnom likeru.

Photo: Jurica Gašpar

Split je gastronomska prijestolnica Hrvatske poznata po svojim konobama. Splitski specijaliteti pravi su primjer dalmatinske kuhinje. Mesna I riblja jela, domaći makaruni I razna rižota s plodovima Jadranskog mora, dalmatinski pršut, slane srdele, inćuni I sir iz ulja, neizbježni su u Splitu. U glavnom gradu Splitsko-dalmatinske županije putnici svakako moraju kušati I pašticadu s njokima te dalmatinsku kroštulu uz koju savršeno paše slatko desertno vino prošek.

(Hrturizam)