Lučki kapetan: Sigurnosna narukvica u brzim plovilima nije ukras!

Foto: Pixabay

ŠIBENIK – Prava je sreća što nitko nije stradao u pomorskoj nesreći u kojoj je gliser izletio na prepuno šibensko kupalište Jadrija i pritom se zabio u automobil. Sve je moglo završiti tragično, kazao je lučki kapetan Robert Baljkas nakon jučerašnje nesreće za ŠibenikIn.

Prošlog tjedna kod Crikvenice drugi je gliser izletio na plažu i tad je bilo ozlijeđenih. Naime, u petak oko 18 sati gliser se sudario s drugim brodom pa je voditelj glisera upao u more, a njegovo plovilo nastavilo bez kontrole voziti prema obali gdje se u punoj brzini nasukalo na plažu punu kupača.

Krajem prošlog tjedna hitnim službama javljeno je kako jedan jet-ski nekontrolirano kruži oko otoka Paga, a kasnije je u moru pronađeno i beživotno tijelo 56-godišnjeg poljskog državljanina koji je upravljao tim ‘skuterom’.

U oba slučaja, plovila bi se sama ugasila u trenutku kada je vozač glisera pao u more ili zbog zasad nepoznatih razloga preminuo vozač jet-skija, samo da su koristili takozvani ‘life line’, sigurnosnu narukvicu zakačenu na ruci vozača plovila, koja je spojena s komandnom pločom.

– Narukvica je za vozače jet-skija obvezna, ali za vozače drugih plovila propisano je samo da je moraju imati, ne i koristiti. U pravilima za statutarnu certifikaciju brodica i jahti stoji da gliseri trebaju imati sigurnosnu narukvicu, ali kada bi to pravilo dosljedno gledali, bilo bi puno bolje da piše da se takva narukvica treba i koristiti – kaže šibenski lučki kapetan Baljkas.

On navodi da je i na šibenskom području bilo pomorskih nesreća koje su mogle biti izbjegnute ili manje tragične da su vozači koristili takvu narukvicu kojom se motor broda automatski isključuje kad se narukvica iz bilo kojeg razloga naglo povuče.

Svi novi gliseri dolaze na tržište opremljeni takvim mehanizmom, a sudeći po sve češćim pomorskim nesrećama u jadranskim vodama, oni koji upravljaju plovilima svakako bi trebali koristiti ‘life line’ narukvice.

– Ljudi nisu ni svjesni kakvu štetu mogu napraviti na moru, sebi, drugim ljudima, ali i životinjama, posebno kornjačama. Brodski propeler je vrlo opasan pa na početku turističke sezone valja upozoriti kupače da se drže plaža ograđenih plutačama jer iza njih odlaze plivati na vlastitu odgovornost – podsjetio je Baljkas.

Inače, glisiranje na manje od 300 metara od obale nije dozvoljeno brže od 8 čvorova, a na 150 metara od obale i bliže brzinu valja smanjiti na 5 čvorova, stoji u Pravilniku o sigurnosti plovidbe.

(ŠibenikIn)