Dubrovnik predstavio mjere za rasterećenje gužvi

Photo: Jurica Gašpar

DUBROVNIK – Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima je danas razgovarao o upravljanju turističkim dolascima na područje povijesne jezgre i kontaktne zone u svrhu smanjena gužvi tijekom vršnih opterećenja prometa, posebno krajem tjedna.

Gradonačelnik je ustvrdio kako Grad Dubrovnik ne pravi razliku između gostiju u hotelskom i privatnom smještaju, izletnika i gostiju s brodova na kružnim putovanjima niti želi preferirati jednu grupu posjetitelja nauštrb drugih, ali da treba voditi računa o razini kvalitete ukupne turističke usluge te da iznad uspješnog privređivanja mora postojati jasno definiran interes Grada Dubrovnika i njegovih građana i da se tom mišlju treba voditi.

Mjere za rasterećenje Grada

Kako bi se smanjio pritisak na plato Pila u danima s najviše dolazaka Lučka uprava Dubrovnik će 12 ticanja brodova kompanije „Costa Crociere SpA“ do kraja sezone premjestiti na sidrište ispred Lokruma.

Nadalje, Lučka uprava će u jednom intervalu dozvoljavati odlazak devet autobusa za shuttle prijevoz gostiju prema Pilama te nakon toga uzimati pauze od po 10 minuta prije nego se prema Pilama uputi druga grupa autobusa.

Kao dodatna mjera u svrhu rasterećenja Pila, dogovoreno je i da će se dio izletničkih autobusa preusmjeravati na Ploče.

Sve navedene mjere odnose se na dane četvrtak, petak i subotu, a nadzirat će se u suradnji nadležnog odjela Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Službe prometnog redarstva i tvrtke Sanitat.

Photo: Pixabay

Ograničenja su nužna

Gradonačelnik Franković rekao je da su iznesene mjere primjenjive odmah, ali i da je dugoročni cilj Grada Dubrovnika osigurati da u jednom trenutku unutar zidina ne bude više od 4.000 gostiju s brodova na kružnim putovanjima te da se to može postići boljim planiranjem i disperzijom termina dolazaka brodova. Stoga će prema Lučkoj upravi Dubrovnik zauzeti čvrst stav da se prilikom sklapanja novih ugovora za 2019. godinu prema tome i ravnaju.