Bračka zračna luka sad ima pistu za zrakoplove s preko sto putnika

BRAČ – Najmlađa hrvatska zračna luka, ona na otoku Braču, ima velike planove kako dovesti što više putnika koji su za odmor izabrali upravo ovaj najveći dalmatinski otok. No, Bračani strahuju da bi konačnu međunarodnu dozvolu za prošireni dio piste zbog administrativne procedure mogli dobiti tek početkom kolovoza!!?

Uzletno-slijetna pista bračke zračne luke je nedavno proširena sa 1 440 na 1 760 metara što je s 5,5 milijuna kuna financirao Jako Andabak, vlasnika hotelske kuće “BlueSun” jer je shvatio kako ulaganje u modernizaciju zračne luke donosi korist i njegovoj hotelskoj kući. Proširenjem je omogućeno slijetanje i većih zrakoplova s preko stotinu putnika, a ne kao do sada, samo onima do sto putnika.

U drugoj polovici svibnja na brački aerodrom s novoproširenom pistom je sletio zrakoplov tipa Embraer 190 s pet članova posade koji je iz Bruxellesa dovezao 112 putnika. To je, kažu na Braču, tek početak povezivanja njihova otoka i belgijske destinacije TUI-jevom flotom.

“Povijesni je ovo događaj za naš aerodrom i otočni turizam, jer napokon možemo primiti veće avione, kao što su airbusevi 318 i 319, čime, osim prijevoza turista direktno do Brača, znatno rasterećujemo i splitsku zračnu luku. Do kraja tjedna čekamo i službenu uporabnu dozvolu za produžetak piste koji smo napravili, a nadamo se i brzoj reakciji Agencije za civilno zrakoplovstvo kako bismo ubrzali postupak dobivanja međunarodne objave”, kaže Tonči Peović, direktor bračkog aerodroma dodajući kako je uvriježeno da se 72 dana čeka na obavijest svih sudionika u međunarodnom zračnom prometu o izmjenama i poslovanju, od novih tehnologija, usluga, a to bi značilo Bračanima da bi tek početkom kolovoza imali službenu međunarodnu obavijest.

Peović očekuje razumijevanje Agencije jer već sada imaju dogovoreno zračno prometovanje s TUI-jem za Bruxelles do rujna, a od 13. lipnja krenuli bi letovi i iz francuskog Deauvillea što će dovesti na Brač 30.000 novih putnika, a to je duplo više nego lani kada je bila rekordna turistička sezona.

Nakon proširenja piste, na najvišu hrvatsku zračnu luku, “hrvatski Katmandu”, kako Braču tepaju zbog nadmorske visine od 541 metra, moći sletjeti i bombardier C100 i C300, pa spomenuti Airbusevi 318 i 319, uz Fokker 70 i 100, te Embrier 170 i 190.