53. Melodije Istre i Kvarnera krenule 9. put iz Opatije

OPATIJA  – „Boje neka se zatare selo nego užanca“ stara je slikovita mudrost naših krajeva, ali i moto svih onih koji organizacijom kulturno-zabavnih manifestacija održavaju tradicionalne vrijednosti i baštine tradicionalne ostavštine. Ljudi prolaze, običaji ostaju. Melodije Istre i Kvarnera, festival je koji u posljednjih pedesetak godina najvjernije stoji kao nositelj očuvanja čakavske besede na ovom području, oplemenjene prepoznatljivim karakterističnim melosom i ritmovima.
Popularni MIK ove godine doživljava svoje 53. izdanje, a Opatija ga ugošćuje deveti put. Štoviše, ovogodišnja festivalska karavana na šestodnevno putovanje Kvarnerom i Istrom otisnula se sinoć (utorak, 27. lipnja) upravo iz Opatije, a preko Malinske, Kastva i Raše, veliko finale očekuje nas 2. srpnja na riječkom Korzu. I u ovogodišnjih devetnaest skladbi dominira tematika ljubavi prema pitoresknom zavičaju, a ode rodnom kraju nakon izvedbi na MIK-u postaju nezaobilazni repertoar svih generacija.
Od domaćih snaga na ovogodišnjem MIK-u, Opatijci su posebno ponosni na svoje sugrađane Martinu Majerle, Duška Jeličića – Duleta i Francesca Squarciu. Gotovo tisuću gledatelja uživalo je u trosatnoj festivalskoj večeri otvorenja, i na kraju glasovanjem odlučilo pobjednike opatijske večeri: treću nagradu publike osvojila je upravo Martina Majerle sa skladbom Brune Pilepića i Daniela Načinovića „Teče, teče Rečina“, a drugo mjesto po glasovima publike osvojila je mlada Nina Fakin sa skladbom Andreja Baše i Roberta Pilepića „Ča je život“. Lovorike na prvoj festivalskoj večeri prema glasovima publike odnijela je posljednje izvedena skladba natjecateljskog dijela, „Živet će vavik naša beseda“ autora Roberta Grubišića i Roberta Pilepića koju su izveli MIK maheri Voljen Grbac, Joso Butorac i Edi Šegota.

(Rijeka danas)