Zadarska kapetanija dobiva spasilačko-potražnu brodicu

Photo: Wikimedia

ZADAR – Flota Lučke kapetanije Zadar uskoro će biti bogatija za novu spasilačko – potražnu (SAR) brodicu. Lučki kapetan Alen Rukavina prekjučer je u Italiji, u brodogradilištu Cantiere Navale Vittoria u mjestu Adria, dogovarao posljednje pripreme za isporuku brodice koja će se upotrebljavati i za nadzor sigurnosti plovidbe u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar.

U istom brodogradilištu izgrađen je i policijski brod Škabrnja, pomorske policije PU zadarske. Brodica je dužine preko svega 14,25 m, širine 4,63 m, istisnine 22 t, s ugrađena dva pogonska motora VOLVO PENTA IPS 1050 svaki po 588 kW i generatorom KHOLER 12,5 kW. Ukupna vrijednost plovila iznosi 9.930.000,00 kn. Kako nam je rekao David Radas iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture, osnovna namjena brodice je traganje i spašavanje na moru uz dodatnu zadaću hitnog medicinskog prijevoza i inspekcijskog nadzora na moru.

– Konstrukcijom i opremom brodice osigurano je sljedeće karakteristike i neograničeno područje plovidbe uz obavljanje zadaća pri maksimalnom stanju mora 6, pri kojem je značajna valna visina 4 – 6 m pri brzini od 15 čvorova. Bod je moguće vratiti iz preokrenutog stanja tzv. self-righteningom. Maksimalna trajna brzina od 35 čvorova koja se postiže s 80 posto snage pogonskih strojeva. Ti strojevi omogućavaju postizanje maksimalne trajne brzine 5 minuta od pokretanja pogonskih strojeva i to bez utjecaja na njihove karakteristike i period održavanja. Minimalni doplov brodice, iznosi 400 nautičkih milja, rekao je Radas.

U brodicu će biti ugrađena profesionalna komunikacijska i navigacijska oprema koja uključuje i softversko uvezivanje radarskog sustava preko računala i ugradnju sustava ECDIS i AIS. Tu je oprema za podizanje predmeta iz mora što uključuje elektro – hidrauličku dizalicu i mrežu te opreme za tegalj koja uključuje kuku za tegalj s automatskim osiguračem. Novi brod zadarske kapetanije ima mogućnost i podizanja nosila s plovila uz asistenciju helikoptera.

(Zadarski list)