Divlje svinje na jugu Istre došle blizu naselja

Nekontrolirano razmnožavanje i migracije divljih svinja s godinama postaju sve prisutniji problem i u Istri, a sve češći su i naleti automobila na divljač što ozbiljno ugrožava i vozače. No, posljednji događaj u Premanturi kada je, u neposrednoj blizini kuća, na njivi, vepar raskomadao psa upalio je alarm.

Divlja svinja, kažu, neće napasti čovjeka, no ukoliko ima mladunčad i osjeti se ugroženo ni to nije isključeno.

Kako lovačka društva ne smiju intervenirati u blizini naselja, danas je u Medulinu načelnik Goran Buić organizirao krizni sastanak u potrazi za rješenjem. Uz predstavnike Općine na sastanku je bio predstavnik Lovačkog društva ‘Istra’ Davor Peruško i Tatjana Božac Maksić iz Policijske postaje Pula.

– Unutar 300 metara od naselja lovci ne smiju raditi odstrijel niti koristiti pse, posebice ne usred turističke sezone kada su i šume pune turista. Stoga je dogovoreno da se interventno postavljaju električni pastiri, odnosno žica (ograda) pod naponom koja bi otjerala životinje ukoliko se približe rubovima polja ili dvorištima. Stoga molim građane koji žele postaviti zaštitu da se jave lovačkom društvu, rekao nam je Buić po okončanju dogovora.

Buić je naglasio kako će idućih dana, kako bi trajno riješili probleme s tom divljači, u suradnji s Turističkom zajednicom reagirati prema ministarstvima poljoprivrede, turizma i unutarnjih poslova.

– Moramo osigurati sigurnost ljudi i njihovog kretanja, to nam je prioritet. Stoga ćemo zahtijevati da se suradnjom tih ministarstava divlje svinje na jugu Istre proglase štetočinama. Time bi se kvote za njihov izlov znatno povećale što vjerujem da bi riješilo problem, rekao je Buić.

Građani koji bi htjeli postaviti električnog pastira mogu se javiti predsjedniku Lovačkog društva Istra na mail odv.perusko@pu.t-com.hr  ili na tel 098 255 635.

(iPress)