Lošinj uspješno plovi turističkom godinom

LOŠINJ u prvih šest mjeseci bilježi vrlo dobre turističke rezultate. Ostvareno je 491.700 noćenja i 89.500 dolazaka s indexom povećanja noćenja od 19 %, i dolazaka od 20 % u odnosu na prethodnu 2016. godinu, priopćila je Turistička zajednica Malog Lošinja.

Najveći porast gostiju zabilježen je u segmentu hotelskog smještaja 19 % . U raznovrsnoj ponudi lošinjskih hotela uživalo je čak 35.500 gostiju koji su ostvarili 155.000 noćenja.

Nakon izvrsnih rezultata ostvarenih u prvih šest mjeseci, otok vitalnosti uz brojna događanja nastavlja uspješno ploviti turističkom godinom.

U mjesecu srpnju, stanovnike i goste očekuju brojne zabavno- glazbene, ali i kulturne manifestacije. Na Lošinju će se tako u organizaciji Plavog svijeta 30. lipnja i 1. srpnja održati 25. Dan dupina tijekom kojeg će posjetitelji, uz informiranje o aktivnostima istraživanja dobrih dupina u lošinjskom akvatoriju, moći sudjelovati na brojnim predavanjima, izložbama, radionicama, igrama i sportskim natjecanjima.

U luci Veli Lošinj, 7. srpnja s početkom u 20 sati Puhački orkestar Josip Kašman održat će koncert povodom obilježavanja dana Svetog Grgura, a odmah dan nakon u Osoru će se održati A cappella večer tijekom koje će uz domaćine klapu Čikat, nastupiti i klapa Augusta iz Malog Lošinja. Puhački orkestar već 13. i 15. srpnja ponovno će zasvirati povodom XII. Dana Josipa Kašmana na ljetnoj terasi kina Vladimira Nazor.

Zajedničkim nastupom Zagrebačkog kvarteta, Papandopulo kvarteta, Ante Jerkunice i Maria Penzara, u nedjelju 16. srpnja, s početkom u 21 sat bit će otvorene 42. Osorske glazbene večeri. Ovaj festival klasične glazbe održava se u Osoru od 1974. godine i važna je kulturna manifestacija kvarnerskog podneblja od nacionalnog značenja, također je svojevrsni promicatelj hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Ovogodišnji festival trajat će sve do 19. kolovoza.

Osorske glazbene večeri – Photo: Marko Vrdoljak

U sklopu ovogodišnjih Klapa na pjacalu, u predivnom ambijentu ispred župne crkve Sv. Marije u Malom Lošinju 19. srpnja nastupit će brojne klape, među kojima su klapa Contra (Split) te klape s otoka Lošinja i Cresa.

Svi plesači moći će se pridružiti izvođačima tijekom plesnih večeri koje će se održati kroz srpanj na malološinjskom glavnom trgu u večernjim satima, a jedan od najzanimljivijih festivala na Jadranu zasigurno je i 13. Jazz Festival Lošinj (od 28. do 30. srpnja). I ovogodišnji program temelji se na širokoj paleti jazza i srodnih glazbenih pravaca, a nastupit će izvođači koji su tijekom prot

eklih godina održali najzapaženije nastupe na festivalu, ali i oni koji će nastupiti po prvi put.

Za ljubitelje teatra na ljetnoj terasi kina Vladimir Nazor u Malom Lošinju održat će se kazališne predstave; 26. srpnja ‘Parovi’ i 27. srpnja ‘Zaboravi Hollywood’ Teatra Gavran, a tijekom svog boravka gosti mogu posjetiti i brojne izložbe poput: izložbe slika Franka Mavrovića ‘Frenky Art Nerezine’ (od 1. do 21. srpnja) te Izložbu ‘Turizam u Nerezinama’ (od 22. srpnja do 23. rujna) u nerezinskoj gradskoj vijećnici. Također, u Palači Fritzi Lošinjskog muzeja, sve do 31. kolovoza moguće je posjetiti izložbu ‘Iza zidova Lošinjskog muzeja’, a do 20. kolovoza u Punta Križi etno izložbu ‘Gromače- suhozidi’.

Kako bi očuvali tradiciju te se pri tom i dobro zabavili održat će se pučke fešte u manjim mjestima: 22. srpnja Sv.Marija Magdalena u Nerezinama i Dan Iseljenika na otoku Iloviku, zatim 25. srpnja Koleda na Sv. Ani i 29. srpnja Veloselske ljetne užance u Velom Lošinju te pučka fešta u Sv. Jakovu, a 30. srpnja slijedi 32. Dan Iseljenika na otoku Susku.

Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim turističkim rezultatima, osobito jer smo i ove godine uložili puno truda kako bi organizirali brojna događanja namijenjena potrebama svih naših gostiju. Očekujemo još bolje rezultate i u narednim mjesecima te nastavak pozitivnih pokazatelja do sada uspješne turističke godine, izjavila je predsjednica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Ana Kučić.