Metar visoka plima, poplavila Stari grad na Hvaru!

STARI GRAD – Katastrofalna plima pogodila je u noćnim satima Stari Grad na otoku Hvaru, piše Dalmacija danas. Stari Grad je zbog konfiguracije svoga zaljeva izrazito podložan oscilacijama razine mora, a plima je pogodila ovaj grad i proteklog vikenda. Nopćas je ova pojava bila ekstremno izražena.

Photo: DVD Stari Grad

Prvi vrhunac plime dogodio se oko 1:30 iz ponoći, a drugi je bio najveći i događao se sat kasnije. More se diglo oko metar iznad razine rive prodirući u ugostiteljske objekte, poplavivši čak i park u gradskoj jezgri.

Ovako snažna plima rezultat je kombinacije uobičajene (lunarne) plime i atmosferskih prilika. Naime, noćas se preko Dalmacije premještala oslabljena hladna fronta, a preko Jadrana ciklonalni centar koja je bila povezana s prostranim poljem niskog tlaka zraka nad sjeverozapadnom Europom. Prolazak ovog poremećaja podigao je razinu mora, a pojavu su dodatno intenzivirali vrlo jaki zapadni vjetrovi koji su doslovno nabijali more u starogradsku valu.

Photo: DVD Stari Grad

Uslijed nadiranja mora u objekte zabilježena je značajna materijalna šteta, a dio grada i jutros je bez električne energije. Neki su objakti sami isključili struju jer je more došlo do električnih instalacija. Na nekim objektima razbijena su vrata, popucala stakla, stradali su rashladni uređaji, vitrine, brojni štekati su otišli u more.

(Dalmacija danas)

Photo: DVD Stari Grad