Ministarstva kroz Otočno vijeće “pomažu” – Priopćenja bi Vas mogla nasmijati

Photo: Morski.hr

VIS – Sjednica Otočnog vijeća na kojem su nazočili i državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, a presjedavala ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, održana je 30. lipnja na Visu. Bilo je riječi o izradi novog Zakona o otocima, te opcijama koje bi jednom doprinijele da se otoci doista razvijaju u praksi, kako je to još uvijek na ovakvim konferencijama – u priči.

Manje priče…

Otocima ne treba pomoć, složit će se mnogi, već mogućnost da budu ravnopravni. Zato zakoni i pravilnici koji se u Hrvatskoj samo množe, nisu ništa doli punih usta obećanja, dok se ista ne krenu i provoditi. Na otocima – a ne u Zagrebu.

Na stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pohvalili su se sudjelovanjem državnih dužnosnika na ovome skupu i iz onog što se dalo razumjeti, obećali otočanima (još jednom) ciljeve, naglaske na aktivnosti, strateške okvire i jačanje inicijativa. Ako niste razumjeli, ne brinite, nismo ni mi. Bilo je tu i pravopisnih grešaka, koje ćemo pripisati brzom traženju politički i korektnih diplomatskih i običnom puku nerazumljivih riječi i složenica, kako bi zbunili objašnjavajući svoje (ne)djelovanje.

Doduše, nećemo biti zločesti, naveli su u Ministarstvu pozitivne pomake za razvoj otoka. A to su obnove luka – na kopnu! Ostatak pokušajte dešifrirati sami iz dijelova priopćenja Ministarstva mora. Tko zna, možda se i zabavite!

Photo: Jurica Gašpar

Obećanju se ne gleda u zube, ali ipak…

“Sjednica Otočnog vijeća održana je s ciljem jačanja inicijative ponovnog naglaska na aktivnostima koje će država i  jedinice lokalne i regionalne samouprave provoditi na temu daljnjeg održivog razvoja otoka.”

Državna tajnica Markovčić Kostelac…

…kao neke od mjera koje će Ministarstvo poduzima s ciljem održivog razvoja otoka, navela novi strateški okvir za javni linijski pomorski prijevoz, definiranje optimalne povezanost te racionalan i siguran sustav, definiranje korištenja novih tehnologija i pametnih alata u planiranju, modernizaciju sustava prijevoza i urbani koncept prijevoza te integralni pristup razvoju sustava prijevoza i lučke infrastrukture.

Tijekom svog izlaganja na Otočnom vijeću, državna tajnica predstavila je i državne projekte kojima je cilj osiguranje bolje povezanosti i razvoj otoka te među njima navela zgradu putničkog terminala i višenamjenski terminal luke Zadar, zgradu putničkog terminala i spojnu obalu Rogač-Dobrika u šibenskoj luci, putnički terminal i proširenje operativne obale u gradskoj u gradskoj luci Split te Stinicama i trajektne rampe na Batahovini, odnosno luci Dubrovnik.” (Mppi)

Ostatak priopćenja pročitajte ovdje.

Photo: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Što je zapravo Otočno vijeće?

Priopćenje medijima poslali su i iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. Oni su pak, između ostalog, pokušali pojasniti što je to Otočno vijeće. Pa će reći:

“Otočno je vijeće savjetodavno tijelo ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije čiji je zadatak kreiranje savjeta, mišljenja i prijedloga u postupku donošenja akata koji se tiču provođenja mjera i aktivnosti vezanih za ukupni održivi razvoj otoka.”

Ostatak pročitajte ovdje.

(Razvoj.gov.hr)

Tko je razumio, neka pokuša prevesti. Ostali za kaznu put prijateljskog otoka – Irske!

D.G. / I.B.