MUP IZDAO UPOZORENJE SLOVENSKOJ POLICIJI: Triput prešli razgraničenje!

Photo: Policija.hr

SAVUDRIJA – Triput su slovenski policijski brodovi u subotu, 1. srpnja, dva dana nakon odluke o arbitraži, povrijedili hrvatski teritorij, prešavši crtu razgraničenja. Hrvatska policija ih je upozorila da se nalaze u hrvatskim teritorijalnim vodama, nakon čega su se vratili u svoj dio Savudrijske vale, izvijestio je MUP.

Tri incidenta

Dva dana MUP je na svojim internetskim stranicama krenuo izvještavati o incidentima u Savudrijskoj vali, a napominju kako će tako raditi i dalje.

“Tijekom današnjeg dana, 1. srpnja 2017. godine, hrvatska je policija evidentirala tri slučaja povrede crte razgraničenja na moru:

– u 10,45 sati, na 0,9 NM i 8 milja od Rta Savudrija, unutar teritorijalnog mora RH, policijsko plovilo Republike Hrvatske zateklo je slovensko policijsko plovilo te su nakon uspostavljenog kontakta izdali upozorenje kako se nalaze unutar teritorijalnog mora RH te da ga napuste, što su u 11,05 sati i učinili. Napominjemo da je prije postupanja hrvatskog policijskog plovila, slovensko policijsko plovilo u prolazu, bez zaustavljanja, upozorilo hrvatsku ribaricu da se nalazi u teritorijalnom moru Slovenije te se nakon toga bez ikakvog postupanja udaljilo od ribarice.

– u 14,06 uočeno je slovensko policijsko plovilo kako uplovljava u teritorijalno more RH s kursom plovidbe prema hrvatskoj ribarici. Prije dolaska slovenskog policijskog broda do hrvatske ribarice na 0,3 milje u teritorijalnim vodama RH i 1,7 milja od Rta Savudrija uspostavljen je kontakt sa slovenskim policijskim plovilom, izadno im je upozorenje da napuste teritorijalno more RH, što su u 14,28 sati i učinili.

Nije bilo kontakta između hrvatske ribarice i slovenskog policijskog broda”, priopćili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

D.G.