Kuda idu divlje svinje? Životinje napuštaju kopno u potrazi za boljim životom

Photo: Dalmacija danas

Nekoć rijetko viđena, a danas sve češća pojava su divlje svinje koje preplivavaju milje da bi došle do novih staništa.

Nevjerojatno ali istinito, svinje, pa i ove divlje, izvrsni su plivači i traženje novih staništa u njihovom svijetu nije ništa novo. Ono što nam se čini novim jest činjenica da te životinje sve češće viđamo u moru pri prelasku miljama dalekih destinacija. Nedavno su mediji prepričavali ovu temu iz Crnog mora, no divlje svinje Jadran preplivavaju češće nego ćete i pomisliti. Zapravo, statistički je veća vjerojatnost da ćete u moru ugledati divlju svinju, nego će vama i vašim praunicima ikad nešto nažao napraviti morski pas!

Divlje svinje su nekad, doista rijetko plivale do otoka. To su radile kad ih je tjerala potreba. Posljednji masovni slučaj zabilježen je tijekom Domovinskog rata, kad su bježeći iz ratom ugrožene Like, detonacija i straha, krenule plivati između kopna i otoka Krka. Nakon svinja, istu životinjsko – izbjegličku rutu prebjega nastavili su i medvjedi.

Ali ova priča bavi se divljim svinjama u Jadranu. One navodno mogu plivati i 12 sati u cijelosti. Prvu priču bilježi Dalmacija News koji prenose da su se kao u priči – doslovno tri praščićazaputila od Hvarado Korčule.

Druga je priča pak svježija. Neobičan prizor u subotu poslijepodne snimio je čitatelj portala Dalmacija danas između Brača i Splita. Naime, s brodice je uočio da nešto pliva po moru. Prvo je pomislio da se radi o dupinu, no kada su se približili postalo je jasno da se radi o divljoj svinji!

Postoji i nekoliko priča o svjetioničarima na Vošćici, na otoku Krku. Navodno su ribari nerijetko ribareći u tom kratkom prolazu sretali divlje svinje, nazivajući ih gotovo morskima. Lanternisti pričaju da se dogodilo dva ili tri puta da su dižući mreže brodicom ili veslima lupili o plivajuće životinje. Jednom su veslom doista – mlatnuli uspavanog medvjeda….

D.G.