Foto: Jurica Gašpar

Hrvatski otoci još uvijek su, izuzev nekih većih i razvikanijih, pomalo skriveni Rajevi koje tek treba otkriti turistima. Britanski Guardian tako donosi listu deset otoka koji su njihove novinare oduševili ljepotom.

Otoci koje su naveli slabo su naseljeni, a i nisu turističke meke. Upravo zato što su netaknuti, njihova ljepota još više dolazi do izražaja.

Susak – Photo: Jurica Gašpar

Prvi na popisu je otok Lopud. Sat vožnje trajektom od Dubrovnika, Lopud je čitav jedan svijet udaljen od gradske vreve. Pogled obuhvaća duboko more i planine na ovom otoku ‘slobodnom’ od automobila. Šetalište uz more nudi obližnje restorane, male butike i slastičarnice. Otok dolazi do svog punog sjaja u ranu večer, kad zadnji izletnici počnu isplovljavati nazad na kopno.

Najstariji svjetionik u Hrvatskoj iz 14. st., Sveti Nikola – Photo: Jurica Gašpar

Ispod njega smjestio se otok Sveti Nikola. Najsjeverniji otok gotovo je u potpunosti prekriven borovom šumom, a jedino što je na njemu mijenjano jest mala površina na kojoj je izgrađen hotelski resort. Tu je i Silba u zadarskom arhipelagu, a ostatak popisa sačinjavaju još Veliki Brijun, Susak, Kornat, Šolta, Sveti Klement, Biševo i Proizd.

Cijeli Guardianov tekst pročitajte ovdje.

(eZadar)