2 min. čitanja

PROČITAJTE VAŠA PRAVA: Nitko ne smije ograđivati plažu, ni naplatiti ulaz!

PROČITAJTE VAŠA PRAVA: Nitko ne smije ograđivati plažu, ni naplatiti ulaz!
Photo: Pixabay

Privatne plaže u Republici Hrvatskoj ne postoje niti ih smije biti po zakonu! Sve su plaže javne, a i one pod koncesijom imaju pravo koristiti apsolutno svi građani!

Ne dajte se otjerati!


Nabrzinu izglasan Zakon o koncesijama

U Hrvatskom saboru pomalo podmuklo i ispod tepiha izglasan je novi Zakon o koncesijama, nakon što je bez najave stavljen u proceduru za izglasavanje. Glasačka mašinerija ponašala se upravo tako – 77 ih je samo diglo ruku ignorirajući pritom zahtjeve građana za trećim čitanjem i otvaranjem javne rasprave, kao i amandmane koje su uputile ogranizacije civilnog društva.

Otočani i brojni građani Vladu i saborske zastupnike napali su da su novim zakonom omogućili pljačku nacionalnog dobra te zahtijevali da pomorsko dobro mora ostati u korist hrvatskih građana.

Što kažu zakoni?

Izvanredni profesor na Katedri za upravno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta Frano Staničić komentirao je za Večernji list novi zakon, ali i ilegalno ograđivanje plaža.

Na plaže se ulaz ne smije naplaćivati!

‘Koncesije na pomorskom dobru već su regulirane Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama pa su povici na novi Zakon o koncesijama neopravdani, kazao je Staničić. On tvrdi kako se prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ne može zakonito naplaćivati ulaz na plaže pod koncesijom.

No, u stvarnosti se na nekim plažama događa upravo to – naplaćuju se ulazi. ‘Nažalost, Uredba o postupku dodjele koncesija na pomorskom dobru to je omogućila, ali bez jasnog uporišta u zakonu’, kaže Staničić.

Photo: Morski.hr

Nitko ne može zabraniti ulaz na plažu

Komentirao je i činjenicu da su neki hoteli ogradili plaže, a isto su napravili i vlasnici vila uz more.

‘Pomorsko dobro ne može biti ničije vlasništvo, nego RH. Koncesionar upravlja plažom, ali ne može naplaćivati ulaz na plažu, koja je javno dobro, nego samo iznajmljivanje ležaljki i korištenje izgrađene infrastrukture. Ne može se plaža zakonito ograditi ni zabraniti ulaz na nju. Za uvalu u koncesiji možete naplatiti što se netko sidri u njoj jer naplaćujete infrastrukturu koju ste sagradili, ali nije dopušteno naplaćivati korištenje pomorskog dobra. To je uzurpacija pomorskog dobra’, tvrdi stručnjak.
Potvrđuje kako je zabrana ulaza na ‘privatne plaže’ kršenje zakona.

‘Nikom se ne može zabraniti ulaz na područje pomorskog dobra osim ako to nije vojna luka. Privatne plaže u Hrvatskoj ne postoje i ne mogu postojati po zakonu. Postoje javne i plaže pod koncesijom na kojima ne možete zabraniti ulaz jer sve spadaju pod pomorsko dobro, koje imaju pravo koristiti svi građani. Po meni maksimum dopustivog može biti da plaža pod koncesijom ima pravilo da je možete koristiti ako platite i ležaljku, odnosno korištenje izgrađene infrastrukture’, objasnio je Staničić.

(Večernji list, Dubrovački dnevnik, Net.hr)

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.