Nova invazivna, no bezopasna vrsta u Jadranu – Nisu meduze

Photo: Youtube / Screenshot

POREČ – Ako ste ovih dana plivali u moru i imali osjećaj da vas dodiruju mala želatinozna stvorenja, ili ste stavili masku za ronjenje na lice i pogledali ispod površine mora, sigurno ste primijetili neka čudna lebdeća stvorenja. Ne radi se, kao što mnogi na prvu misle, o malim meduzama. Radi se o planktonu koji spada u rebraše (Ctenophora). U Jadranu obitava više vrsta, no u ovom slučaju vjerojatno se radi o stranoj vrsti Mnemiopsis leidyi. Veliki su nekoliko centimetara, a pokazuju i zanimljivu pojavu bioluminiscencije, odnosno sami stvaraju svjetlo procesom oksidacije. Mnemiopsis se hrani jedino zooplanktonskim organizmima, uključujući i planktonske stadije riba (jaja i ličinke) te je njegov utjecaj na riblji fond moguć ako se jako razmnoži.

Da vas odmah umirimo, rebraši nemaju direktnog utjecaja na ljude i za razliku od meduza ne peku i nisu neugodni na dodir. Njihov utjecaj očituje se kroz utjecaj na morski ekosustav u smislu promjena u hranidbenoj mreži te posljedično na ekonomski važne aktivnosti kao što je ribarstvo.

Photo: Youtube / Screenshot

No ovih dana u moru oko Zelene lagune primijećena je još jedna neobična planktonska vrsta. Veća je od rebraša, izgleda poput lebdeće prozirne sipe. U ovom slučaju radi se o svitkovcu iz roda Salpa. Vrsta je izuzetno zanimljiva jer ima svitak koji je preteča kralježnice, a grupa živčanih stanica koje čine primitivni živčani sustav evoluirao je kasnije u kompleksni živčani sustav kralješnjaka. Hrani se fitoplanktonom. Živi u Mediteranu i mnogim drugim morima, ali pretežno u južnom Mediteranu i vrlo je rijetka u Jadranu. Jedinke se u periodu razmnožavanja grupiraju tvoreći dugačke lance. Kao i rebraši, i ovi su organizmi potpuno bezopasni za čovjeka.

Ne dajte se zato omesti i skratiti plivačku turu zbog ovih bića, dapače stavite masku i pogledajte ispod površine. Ne trebate skoro ni kosu smočiti, a uživat ćete u nezaboravnom pogledu na svjetlucava lebdeća bića koja izgledaju kao da nisu s ovoga planeta.

Ako želite više detalja o ovim, ili drugim biljnim i životinjskim, kopnenim ili morskim vrstama, slobodno se obratite u gradski (zasad) virtualni Centar za praćenje invazivnih vrsta. Rado ćemo vam dati sve informacije, a možemo i zajedno otići na lice mjesta i pogledati vrstu koju vas je zainteresirala.

Barbara i Danijela.
Virtualni centar za praćenje i kontrolu invazivnih vrsta u Poreču – Institut

(Poreština info)