Bezakonje na plažama: Koncesionar izbacio mladića sa šugamanom jer nije platio ležaljku!

Foto: Pixabay / Ilustracija

OPATIJA – “Moj sin, obzirom na to da je školarac, ne može si priuštiti da kod svakog odlaska na kupanje iznajmi ležaljku i kupi sok u kafiću na plaži. Međutim, on se ima pravo kupati u moru u gradu u kojem živi.

Čini se kako to ipak više kod nas nije tako jer iako je uvažavao pravila ponašanja na kupalištu, konobari s kupališta Lido zatražili su da napusti plažu na čijem je jednom betonskom dijelu našao mjesto za svoj šugaman” – riječi su to opatijskog roditelja koji se obratio redakciji Novog lista s pitanjem smije li se to činiti i koje su ovlasti koncesionara.

Ovo nije usamljeni primjer negativnih iskustava na plažama i kupalištima pod koncesijom. Slične situacije događale su se i ranijih godina, a nakon davanja u koncesiju određenih površina na pomorskom dobru. Izazvalo je to negodovanja posebno domaćih ljudi koji u sezonskom radnom ritmu sebi mogu dopustiti ponekad i samo jedan skok u more između silnih obaveza i smjena na poslu.

No boravak na plaži i kupanje ne može biti uvjetovano konzumacijom pića ili najmom ležaljki i suncobrana. Takvi postupci koncesionara su nezakoniti i nisu u skladu s uvjetima po kojima je izdana koncesija.

Pravni stručnjaci tvrde kako se prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama ne može naplaćivati ili ograničavati pristup plažama, a to potvrđuju i oni koji izdaju koncesiju na pomorskom dobru, predstavnici PGŽ-a.

Točnije, koncesionari ne mogu uvjetovati boravak na plaži korištenjem ležaljki uz plaćanje ili konzumacijom jela i pića. Dogode li se takvi nelegalni postupci, građani ih mogu prijaviti nadležnom tijelu za kontrolu koncesionara, odnosno Povjerenstvu za praćenje izvršavanja ugovora o koncesijama.

U slučaju da se koncesionari ne pridržavaju ugovorenih odredbi koje su u skladu sa Zakonom o pomorskom dobru može im se dogoditi da ostanu i bez koncesije. Osim što moraju dozvoliti postavljanje ručnika na kupalištu pod koncesijom, moraju voditi računa da ligeštule, ležaljke i ostalu opremu za plažu postavljaju u opsegu i broju dogovorenim ugovorom.

(Novi list)