Kreće opremanje terminala za rasute terete u luci Ploče

Foto: Morski HR

PLOČE – Realizacija najveće pojedinačne komponente u okviru šireg Projekta integracije trgovine i transporta u luci Ploče, tj. Terminal za rasute terete u završnoj je fazi. Projekt integracije trgovine i transporta čija je ukupna vrijednost oko 200 milijuna eura započet je 2005. godine uz suradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d. Osnovne komponente projekta su: terminal za kontejnere koji je pušten u rad 2009. godine, Terminal za rasute terete, ostala lučka infrastruktura, Ulazni terminal i Lučki informacijski sustav.

Photo: Morski.hr

Gat dugačak 365 metara

Naime, Lučka uprava Ploče kao davatelj koncesije i Luka Ploče d.d. kao ovlaštenik koncesije potpisati će do kraja mjeseca zapisnik o primopredaji prve faze izgrađene infrastrukture terminala za rasute terete koja između ostaloga obuhvaća: izgradnju gata duljine 365 metara sa pripadajućom opremom, uređene skladišne površine, sustav prskanja tereta radi sprečavanja prašenja, željezničke kolosijeke te ranžirnu skupinu na terminalu za prihvat željezničkih kompozicija, ostale objekte infrastrukture uključujući interne prometnice, vodovodnu, električnu i digitalnu mrežu i drugo. Izgradnja prve faze terminala ugovorena je sa poslovnom udrugom Cyes & Viadukt 2012. godine na iznos od oko 405 milijuna kuna. Predviđeni rok izgradnje ugovoren je na 29 mjeseci, međutim zbog različitih okolnosti radovi su okončani sa otprilike 30 mjeseci kašnjenja.

Photo: Morski.hr

Godišnji kapacitet novog terminala 4,6 milijuna tona

Luka Ploče d.d. kao ovlaštenik koncesije sukladno potpisanom ugovoru sa Lučkom upravom ima obavezu opremiti terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom koja u osnovnome obuhvaća slijedeće komponente: brodoiskrcivač, transportne trake sa opremom u presipnim stanicama, odlagač/izuzimač na skladištu, ukrcajnu stanicu za vagone i dr. Procjenjuje se da je vrijednost opreme koja će se ugraditi oko 40 milijuna eura za ovu fazu. Luka Ploče d.d. ugovorila je opremanje terminala za kineskom kompanijom CMBM koja je već isporučila dio opreme koji se nalazi na samom terminalu dok će se glavne komponente dopremiti u luku Ploče morskim putem kroz idući mjesec. Inače, novi terminal imati će godišnji kapacitet prekrcaja od 4,6 milijuna tona u prvoj fazi dok je maksimalni kapacitet 6 milijuna tona godišnje u konačnoj fazi. Na novom terminalu maksimalno dopušteni gaz za brodove u ovoj fazi iznosi 17,8 metara što je dovoljno za prihvat velikih CAPESIZE brodova nosivosti preko 150 tisuća tona. S novim terminalom za rasute terete luka Ploče će uvelike poboljšati svoje komparativne i konkurentne prednosti čime će se pozicionirati kao značajna regionalna luka u ovom segmentu tereta. Također, s obzirom da će se na novom terminalu ugraditi suvremena oprema za prekrcaj tereta, to će u svakom slučaju značajno podignuti razinu ekološke zaštite na području luke i u njenom neposrednom okruženju.

(Rogotin.hr)