2 min. čitanja

Država rasprodaje većinski paket Luke Rijeka

Država rasprodaje većinski paket Luke Rijeka
Photo: Morski.hr

RIJEKA – Država će uskoro prestati biti najveći pojedinačni dioničar u Luci Rijeka. Svoj vlasnički udjel s 37 posto namjerava svesti na kontrolni paket, a odluku o tome odobrilo je već Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), na čelu s ministrom državne imovine Goranom Marićem.

Predviđena je prodaja dionica u cijelosti izvan knjige ponuda kroz jednu blok-transakciju prikupljanjem obvezujućih ponuda javnim natječajem, a plan je ponuditi 1.584.124 dionice ili 11,75 posto temeljnog kapitala.

Minimalna cijena koju će za dionicu Luke Rijeka u javnom pozivu CERP moći postaviti u javnom pozivu bit će 48 kuna, što znači da bi se za paket predviđen za prodaju u državnu blagajnu uprihodilo najmanje 76 milijuna kuna.

Photo: Morski.hr

Dugoročni interes

Nakon države, drugi po snazi dioničar u Luci Rijeka je OT Logistic, poljska logistička tvrtka, za kojeg se očekuje da će biti i glavni kandidat za kupnju državnih dionica riječke luke. OT Logistic posjeduje 20,81 posto dionica Luke, pa bi ovom transakcijom osnažio svoje pozicije. Inače je u vlasničku strukturu OT Transport ušao kroz dokapitalizaciju izdavanjem novih dionica provedenu prije dvije godine, za mandata vlade Zorana Milanovića. Do tada je država u Luci Rijeka držala udjel od oko 83 posto, a isključenjem iz postupka povećanja kapitala pustila je nove “igrače” – obvezne mirovinske fondove i poljsku logističku grupaciju OT Logistic.

Poljaci su već od samog početka dali jasnu poruku kako su dugoročno zainteresirani za Luku Rijeka i žele ju ojačati u najveću luku na Jadranu.

Povećanje prometa

Prodaja raspoloživih dionica Luke Rijeka najavljena je u planu rada CERP-a za 2017., a slučajno ili ne, donošenje odluke o pokretanju postupka prethodilo je prošlotjednom održavanju summita Inicijative Triju mora u Varšavi, hrvatsko-poljskog projekta neformalnog povezivanja dvanaest članica EU iz srednje i istočne Europe na jačanju trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje.

S druge strane, objava se poklapa i objavom odluke Europske komisije da se Luci Rijeka dodijeli 30 mil. eura za razvoj kontejnerskog terminala, kao i kompanijske objave rezultata o povećanju prometa u prvih pola godine.

(Poslovni.hr)

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.