Više požara u Dalmaciji – Gori u tri županije!

Zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz Vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika gasile su u ponedjeljak do 16 sati devet požara u trima županijama, priopćeno je iz MORH-a.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika u  ponedjeljak, 10. srpnja 2017.  cjelodnevno su angažirane u gašenjima  požara.

Photo: HRZ i PZO

Tako su do 16 sati zračne snage sudjelovale u gašenju devet požara na područjima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, a pozivi za angažiranjem zračnih snaga se i dalje nastavljaju. Brzim izlaskom i maksimalnim angažmanom zračne snage ulažu maksimalne napore kako bi sva požarišta čim prije bila stavljena pod nadzor.

Na prostranom požarištu Svilaja-Otišić požar su gasila tri Canadaira  CL-415  te tri Airtractora AT-802. Angažman zračnih snaga se nastavio na požarištu u Zemuniku Donjem gdje su u gašenju sudjelovale zemaljske vatrogasne snage 93. zrakoplovne baze i Zračne luke Zadar, a u pomoć im je pristigao i jedan Canadair CL-415. Vatra je brzo ugašena te je zaustavljeno njeno širenje prema vojarni u Zemuniku.

Photo: HRZ i PZO

Pravovremenim izlaskom na teren tri Airtactora su u vrlo kratkom vremenu zajedno sa zemaljskim snagama uspjela ugasiti i tri požara u Ružićima, Radošiću i Štikovu kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji.

Akcije gašenja požara nastavljene su u Miljevcima gdje su bila angažirana dva Canadaira i dva Airtractora. Nakon toga snage su preusmjerene u Seget kod Trogira gdje požar gase tri Canadaira, dok su u Nuniću kod Kistanja djelovala dva Airtractora.

Požar je izbio i na Braču gdje je na požarište Selce upućen jedan Canadair.

Photo: HRZ i PZO
Photo: HRZ i PZO

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 44 požara (19 u Šibensko-kninskoj, 15 Splitsko-dalmatinskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj, četiri u Zadarskoj te jedan u Ličko-senjskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 400 sati naleta, pri čemu su izbacili više od 13 000 tona vode te prevezli 169 zemaljskih vatrogasaca i tonu vatrogasne opreme do požarišta.

(MORH)