Photo: Daniel Pavlinović

Do sad najizraženiji toplinski val trebao bi završiti današnjim danom, nekon čega dolazi do nestabilnog vremena, zbog čega će uslijediti upozorenja na olujno nevrijeme i tuču.

Na srednjem će Jadranu puhati jugo, slabo i umjereno, koje će u drugome dijelu dana okrenuti ponegdje na jugozapadni i zapadni vjetar. Uz to će biti pretežno sunčano te vruće i vrlo vruće, poglavito u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će najviša temperatura kao i danas biti viša od 35 °C.

Sunčano se predviđa i na jugu Hrvatske, gdje će prijepodne puhati umjereno jugo, a poslijepodne uglavnom slabo. More pritom malo i umjereno valovito, temperature oko 26 °C. Temperatura zraka većinom od 31 do 36 °C, javlja HRT.

Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje zbog mogućih izraženih grmljavinskih nevremena i neverina na području Istre i Rijeke.

Photo: Daniel Pavlinović

Popušta vrućina

Od sredine tjedna vrućina će popuštati te će od četvrtka posvuda u kopnenom području najviše vrijednosti biti niže od 30 °C. Zapuhat će sjeverac i sjeveroistočnjak, na istoku i sjeverozapadnjak. Osim sunčanog vremena, bit će i promjenljive naoblake uz povećanu vjerojatnost za kišu i grmljavinu, osobito u noći s utorka na srijedu i u srijedu ujutro te potkraj petka.

Sljedećih će dana pljuskovi na Jadranu biti rjeđi te se predviđaju uglavnom na sjevernom dijelu, i to posebno u srijedu. Jugozapadni vjetar i jugo od četvrtka će okrenuti na buru, koja će ponegdje biti i jaka. Zadržat će se uglavnom vruće, ali uz malo niže temperaturne vrijednosti nego prošlih dana.

(HRT, DHMZ)