Photo: Pixabay / CK logo

Ovogodišnja ljetna sezona uzela je još jedan ljudski život. Utapanje mladića u srijedu na zagrebačkom Jarunu, tragedija je koja pokazuje kako je nužno podsjetiti javnost na važnost pravilnog ponašanja prilikom kupanja na moru, bazenu, jezeru ili rijeci.

Uzroci nesreća – neodgovorno ponašanje

Prema podacima Službe spašavanja života na moru ili vodi Hrvatskog Crvenog križa, najveći broj nesreća na vodi izazvan je ljudskim ponašanjem. „Uzroci mogu biti nedovoljno znanje plivanja, rizično ponašanje kupača, zlouporaba alkohola i opojnih sredstava,  razlika temperature tijela i vode, ozljede prilikom ulaska u more/vodi ili u moru/vodi, naglo nastupanje bolesti u vodi, iscrpljenost te vrlo često panika“, napominje Silvana Radovanović, voditeljica HCK Službe spašavanja života na moru ili vodi.

Photo: Pixabay

U moru nemate puno vremena – Bitna je brza reakcija

Proces utapanja traje od tri do pet minuta te je stoga brzina djelovanja i znanje prve pomoći nužno za spašavanje ljudskog života. „Postupci prve pomoći kod utapanja usmjereni su na uspostavljanje zadovoljavajuće opskrbe tkiva kisikom. Ako u moru uočite nekog u nevolji, iznimno je važno odmah potražiti pomoć! Važno je da osoba koja svjedoči utapanju obavezno zove spasioce koji su osposobljeni za pružanje prve pomoći“, naglašava Radovanović.

Photo: Pixabay

Kodeks sigurnosti

Ovoga ljeta u Hrvatskoj boravi veći broj turista nego lani pa ne čudi stoga podatak da je i broj intervencija spasioca na kupalištima veći. Hrvatski Crveni križ moli sve ljude da odgovorno pristupaju svakom ulasku u more, vodeći računa o svojoj, ali i sigurnosti drugih ljudi u blizini.

Usto, Hrvatski Crveni križ želi podsjetiti sve i na Kodeks sigurnosti na moru:

 • Ne plivaj najmanje jedan sat nakon obroka. Ne plivaj ako si konzumirao alkohol.
 • Ne ulazi vruć u more.
 • Ne skači u more nepoznate dubine.
 • Nikad ne plivaj sam.
 • Plivaj u blizini spasilaca.
 • Poštuj upute i znakove spasilaca.
 • Dogodi li ti se nevolja, ostani smiren. Plutaj na leđima i maši jednom rukom za pomoć.
 • Ako u moru uočiš nekog u nevolji, ODMAH potraži pomoć.
 • U svakom trenutku znajte gdje su vaša djeca. Budno pratite njihovo kretanje osobito kad plivaju ili se igraju uz more. Djeca se mogu utopiti i u plitkom moru.
 • Pazite na velike nadolazeće valove. Oni vas mogu “pomesti” iako mislite da stojite na sigurnom mjestu.
 • Izbjegavajte penjanje po liticama i držite se podalje od rubova litica. I lagani nagibi mogu biti opasani ako su mokri.
 • Madraci za napuhivanje privlačan su način zabave u moru. Ali oprez! Dokono ležeći na njemu, vjetar vas može otpuhati na otvoreno more.
 • Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu.

Ako se kupate na plažama gdje nema spasioca (što Hrvatski Crveni križ ne preporučuje), unesrećenu osobu treba što prije izvući iz mora, ali uvijek vodeći  brigu o vlastitoj sigurnosti. Nakon izlaska iz mora, ODMAH  zovite hitnu medicinsku pomoć!

Photo: Pixabay

Ako je unesrećena osoba bez svijesti i ne diše, odmah započnite s osnovnim postupkom oživljavanja (primijenite 5 inicijalnih upuha na početku, a zatim nastavite masažu srca i umjetno disanje u omjeru 30 : 2) i ne prekidajte ga  do dolaska hitne medicinske pomoći. Reanimaciju započnite što je moguće ranije i budite ustrajni.

Uživajte u kupanju, ali odgovorno!

Hrvatski Crveni križ