Greenpeaceov brod „Rainbow Warrior III” u Rijeci: kampanja protiv plastike za jednokratnu upotrebu

RIJEKA – U sklopu mediteranske turneje „Više Mediterana, manje plastike“, Greenpeaceov brod „Rainbow Warrior III“ stigao je u Rijeku kako bi se upozorilo na alarmantno stanje u vezi onečišćenja plastikom u Jadranu i na Mediteranu.

Kako iz Greenpeacea upozoravaju, najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te dospijeva u hranidbeni lanac, obzirom da se plastika u moru usitnjava te prelazi u mikroplastiku. Tako su u Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura.

Photo: Grad Rijeka

Znanstvenici procjenjuju da u Sredozemnom moru već sada pluta 1455 tona plastike, a većina iste, čak 80%, dolazi u oceane i mora s kopna. Kako bi se razgradila, treba joj stotine godina.

Inače, Greenpeaceov brod u Rijeku je stigao u ponedjeljak, 10. srpnja, na 32. obljetnicu miniranja i potapanja prvog broda „Rainbow Warrior“. Taj je brod potopljen od strane francuskih tajnih službi na Novom Zelandu, kada se prosvjedovalo protiv francuskih nuklearnih pokusa. Brodom je tada zapovijedao sadašnji kapetan i dugogodišnji aktivist Peter Willcox.

Photo: Greenpeace

Kapetan Willcox objasnio je kako je „Rainbow Warrior III” već posjetio Španjolsku i Italiju, gdje je Greenpeace provodio istraživanje mora. Brod nakon Rijeke već danas plovi prema južnodalmatinskim otocima, gdje će u suradnji sa znanstvenicima iz Društva za istraživanje mora – 20000 milja dokumentirati onečišćenje plastičnim otpadom. Iz Jadrana, Brod dalje odlazi za Grčku i Bugarsku.

R.I.