Katarskim brodovima zabranjen ulazak u gospodarsku zonu Sueskog kanala

Egipat je zabranio svim katarskim brodovima ulazak u gospodarsku zonu Sueskog kanala u skladu s odlukom zemlje o zabrani katarskih brodova iz egipatskih luka nakon prekida veza s Katarom.

Međutim, prolaz kroz Sueski kanal nije bio pogođen i dopušten je svim brodovima / zastavama / državama da poštuju uvjete navedene u sadašnjim pravilima plovidbe, budući da je riječ o međunarodnom plovnom putu.

Objavu je prošlog petka objavio predsjednik Sueskog kanala, Mohab Mamish, koji je pripisao odluku održavanju nacionalne sigurnosti zemlje.

Prema Mamishu, kojeg su citirali lokalni mediji, pod Constantinople ugovorom iz 1869., protuzakonito je zabraniti da brodovi koji dolaze iz bilo koje zemlje prolaze kroz Sueski kanal, a pogotovo jer su katarski brodovi koji prolaze kroz plovnu kanal natovareni plinom.

SCZone obuhvaća četiri razvojna područja i šest luka.

U međuvremenu, Katarski ministar energetike Mohammed al-Sada je rekao da izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Katara u Japan, Indiju, Južnu Koreju i Kinu nije bio pogođen zbog bojkota četiri arapske države, navodi Aljazeera navodeći izjavu ministara.

Kako je objašnjeno, izvoz u četiri azijske zemlje činio je gotovo tri četvrtine ukupnog izvoza zemlje, dok je izvoz u Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Bahreinu iznosio manje od osam posto.

(World maritime news, Pomorac.net)