GORI DILJEM OBALE – Evakuira se stanovništvo, spašavaju kuće, kanaderi prizemljeni, bura otežava gašenje!

Ilustracija / Foto: Facebook/Vatrogasci oni su naši heroji

Nedjelja je cijelom priobalju donijela ogromne probleme s požarima. Evakuirani su stanovnici Gornjih Kekeza. Do sad je opožareno oko dvjesto hektara guste borove šume samo na tom području, a vatrogasci doslovno spašavaju kuće. Jaka bura onemogućuje gašenje protupožarnim zrakoplovima!

Požar na Pagu još gori

Nakon što jutros zbog jake bure zračne snage nisu mogle pomoći vatrogascima u gašenju požara u Košljunu, slabljenje vjetra napokon je omogućilo dolazak dva kanadera. Kada završe s ispuštanjem vodenih bombi, kopnene snage moći će staviti požar pod nadzor, najavio je kazao je za HRT županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.

Gori Cista Provo, u Prpuši vatra zahvatila kuće!

Evakuirani su stanovnici Gornjih Kekeza. Do sad je opožareno oko dvjesto hektara guste borove šume samo na tom području

Ogroman požar izbio je u predjelu Prpuša između Ciste Provo i Šestanovca  jutros oko 8 sati i 40 minuta. Požar je zahvatio šumski teren na kojem ima i niskog raslinja i makije. Prema informacijama s terena, vatra je zahvatila i kuće! Hitna pomoć poslana je u Prpuše, situacija je doista ozbiljna.

U Brodarici kod Šibenika požat “prošetao” između kuća

Požar koji je nešto iza 10,30 sati jutros izbio na Brodarici, u naseljenom dijelu mjesta preko puta Jadranske magistrale i plaže Rezališta pod kontrolom je i vatrogasci ga dogašavaju. Na intervenciji sudjelovao je 61 vatrogasac sa 23 vozila i dva kanadera. Izgorjelo je oko četiri hektara borove šume, piše ŠibenikIn. Požar je, kažu mještani, doslovno “prošetao” između kuća, čak je i zahvatio neke objekte, no u posljednji tren drugi kanader ih je spasio.

Photo: Facebook/Vatrogasci oni su naši heroji

Gori i u Istri

Veliki požar izbio je na predjelu Peroj – Batvači. Više vatrogasnih vozila JVP Pula je na terenu, piše iPress. Jaka bura s olujnim udarima otežava gašenje pa požar još uvijek nije pod nadzorom.

Na teren je izišlo oko 40 vatrogasaca s 14 vozila iz pulske javne postrojbe i lokalnih DVD-a. Požarom je zahvaćeno područje od oko 8 hektara šume i niskog raslinja, a ukoliko se vjetar ne smiri i vatru ne obuzdaju, biti će pozvan i kanader. Naime, bura prilično otežava gašenje požara. Policija je također odmah po dojavi na požarište uputila ophodnje.

Foto: HRZ i PZO/ F. Petrinja

Knaderi nisu u mogućnosti gasiti

Jaka bura prizemljila je protupožarne zrakoplove, a zbog gustog dima koji se širi s požarišta, zatvorena je i cesta Cista Provo-Šestanovac, izvijestila je splitska policija.

D.G.